Региони в растеж: В. Търново с готови проекти за 64 млн. лв.

Региони в растеж: В. Търново  с готови проекти  за  64 млн. лв.

Обновяват над 40 улици и площади в стария град

Велико Търново кандидатства с проекти за над 43 млн. лв. по първата приоритетна ос на оперативна програма “Региони в растеж” 2014-2020. Инвестиционната програма включва и резервни проекти за още 21 милиона лева.

“Подготвени сме за новия програмен период, а работата по реализацията на новите проекти може да започне максимално бързо. Продължаваме да

превръщаме

Велико Търново и

населените

места от

общината в още

по-добри места

за живеене,

бизнес, образование и туризъм”, каза кметът Даниел Панов, който е домакин на форума от кампанията на в."24 часа" Региони в растеж"..

Важен акцент е поставен върху пълното обновление на над 40 улици и площадни пространства в старата част на Велико Търново. Безвъзмездната финансова помощ е в размер на повече от 8 млн. лв. След реализацията му наземната инфраструктура в историческата част на старата столица ще придобие нов вид, като ще бъде запазена автентичността.

В инвестиционното проектиране за подобряване на градската среда са включени реконструкция на улиците и тротоарите, подмяна на осветлението и на други елементи от техническата инфраструктура. Ще бъдат създадени и зелени буферни зони. Калдъръмените улици ще запазят автентичния си вид, като настилката по тях ще бъде пренаредена. Останалите отсечки ще бъдат изцяло преасфалтирани.

“Чрез проекта за първи път ще бъдат ремонтирани улици в старинния великотърновски квартал “Варуша”. Концепцията за изцяло обновена градска среда в Старо Търново позволява това да стане на няколко етапа в зависимост от финансирането във времето”, обясни Панов.

Отделни проекти са за реконструкция на панорамните площадки за наблюдение по ул. “Стефан Стамболов”.

По нов начин

ще изглежда и

площад

“Съединение”

- пространството между сградите на музей “Възраждане и Учредително събрание”, Регионалната библиотека, Археологическия музей и катедралния храм “Рождество на Света Богородица”.

В края на април Великотърновският общински съвет даде зелена светлина за бъдещата реализация на проектите, като разреши на общината да кандидатства за европейско финансиране.

Велико Търново вече обяви обществени поръчки за някои от проектите си. Вече тече процедура за избор на изпълнител за прединвестиционно проучване и финансов анализ на системата за градски транспорт. Другата поръчка е за работен проект за енергийна ефективност в 2 училища. 

7 големи града в район Северен Централен очакват 213,7 млн. лв.

213,7 млн. лв. очакват 7 големи и средни града в Северен Централен район от ОП “Региони в растеж”, каза Ася Станкова, зам.-шеф на управляващия орган.

Велико Търново, Русе, Разград, Свищов, Горна Оряховица, Габрово и Силистра са сред 39-те града, за които се разчита да бъдат “мотори на растежа” и в които целенасочено се инвестират европейски пари.

Територията на Северния Централен район е 14 668 кв. км - 13,3% от България. Коефициентът на икономическа активност е 50,6% и е по-малък от средния за страната, който към края на 2014 г. е 54,1%. Коефициентът на заетост е 44% и е също по-нисък от средния. Заради безработицата има миграция на населението. Така че

парите за този район са

от значение за

създаване на условия

за добър живот

За градското развитие (приоритетна ос 1 на програмата - б.р.) на Велико Търново са заделени 43,3 млн. лв., без резервните проекти, за Русе - 56 млн., за Свищов - 16,8 млн. лв. Към Горна Оряховица ще се насочат 19 млн., към Габрово - 25,7 млн. За проекти, които ще направят добра градската среда на Разград са предвидени 19,8 млн. и за Силистра - 17,9 млн. лв.

Две общини ще получат финансиране и по приоритетна ос 2 “Енергийна ефективност в периферните райони”. За саниране на жилищни и административни сгради в Севлиево ще се инвестират 9,3 млн. лв. и в Тутракан - 5,9 млн. Станкова припомня, че изискването е 50% от парите да са за жилищни, а другите 50% - за административни сгради.

От седемте града са

одобрени

инвестиционните

програми на 5

- Русе, Велико Търново, Габрово, Разград и Силистра. Тези на Свищов и Горна Оряховица са подадени на финален етап на одобрение.

В проектите на Велико Търново едният от акцентите е интегрираният градски транспорт, казва Станкова. В предишния период не е имало такава възможност, фокусът е бил върху най-големите градове. Интегрираният градски транспорт не включва само подмяна на старите автобуси и тролеи. Проектите трябва да предлагат интегрирани мерки, да включват изграждане на бус ленти, велосипедни алеи, интелигентни системи за управление на трафика и да допринасят за цялостното подобряване на обществения градски транспорт. Старата столица предвижда още подобряване на бизнес средата в Западна индустриална зона.

Силистра пък ще изгражда социални жилища, ще обновява и санира Драматичен театър “Сава Доброплодни”, както и жилищни и админитративни сгради.

Кандидатстване за финансиране по приоритетна ос 1 “Устойчиво и интегрирано градско развитие” е чрез подаване на проектни предложения от общините за обекти от инвестиционни програми. За 50% от бюджета за всеки град срокът за подаване на проектите е 31 юли. Към момента е подаден 1 проект за подобряване на градската среда и той е от община Габрово.

4 общини вече обявиха обществени поръчки по програмите си за градско развитие и възстановяване. Освен Велико Търново, това са Габрово, Русе, Севлиево и Тутракан.

Още по темата:

Даниел Панов: Форумът е възможност на проучим неизползваните възможности

Лиляна Павлова: От следващата година започва строителството на "Хемус" до Търново

Красимир Велчев: Старите сгради са обърнати на наркомански сборища

С 25 милиона евро ремонтират църкви и манастири по Програмата за развитие на селските райони

По-висока цена на водата в градове, които са извън асоциация

Франк Янсен: Със СИБанк винаги могат да се увеличат парите за бизнеса

Фермерът Петър Дундин от Присово пристигна по работен гащеризон за среща с министър Танева