Стартира кампанията "18 книги за вашето литературно пълнолетие"

Стартира кампанията "18 книги за вашето литературно пълнолетие"

Авторитетно жури от над 30 писатели, критици, журналисти, ще определи 18 незадължителни книги, които трябва да прочете всеки 18-годишен. "24 часа" даде старт на националната кампания "18 книги за вашето литературно пълнолетие", подкрепена от VIVACOM. Стартът на кампанията бе обявен на 19 май във VIVACOM Art Hall в присъствието на вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева.

Главният редактор на "24 часа" Борислав Зюмбюлев обясни ползата от многото и разнообразно четене и разказа механизма, по който ще бъдат определени 18-те книги. Всеки член на журито ще даде своя лична класация от 18 книги, те ще бъдат публикувани във в "24 часа" и на сайта 24chasa.bg, а читателското мнение и гласуване на сайта, ще се включи като допълнителен член на журито.Става дума за книги, които е добре човек да е прочел, когато става на 18 години и навлиза в зрелостта. Нищо, че не са в учебните програми. Те са основата, върху която модерният човек гради всекидневното си общуване.Инициативата на "24 часа" много ми хареса и много ме затрудни, каза Меглена Кунева, която е член на журито. Тя състави своя списък с любими творби, но вече е осъзнала, че има пропуски, като Мопасан. Тя сподели, че би кръстила кампанията "Четене без граници" или "Четене завинаги".Диана Симеонова, директор Маркетинг на VIVACOM, подчерта че компанията подкрепя образователни инициативи и кампанията на "24 часа" се е вписала естествено в идеята на VIVACOM да инвестира в образованието на българските деца.

В журито за 18-те книги участват: Меглена Кунева, Деян Стаматов, Анастас Герджиков, Георги Лозанов, Иван Киров – Тоби, Георги Ангелов, Антон Дончев, Павел Станчев, Алек Попов, Захари Карабашлиев, Капка Тодорова, Виолета Симеонова-Станичич, Надежда Делева, Валери Найденов, Соломон Паси, Иглика Трифонова, Мария Найденова, Светлозар Желев, Владимир Зарев, Бойко Василев, Иво Сиромахов, Георги Грънчаров, Алеко Дянков, Йордан Петков, Таня Петрова, Георги Ставрев, Любен Дилов-син, Елин Рахнев, Кънчо Стойчев, Емил Джасим, Жаклин Вагенщайн, Георги Тошев.

Можете да гласувате тук: https://www.24chasa.bg/polls/