Мобилният сайт на “24 часа” с рекорд за май - над 30% ръст (видео)

Мобилният сайт на “24 часа” с рекорд за май - над 30% ръст (видео)

Нов рекорден ръст регистрира мобилният сайт на "24 часа" - m.24chasa.bg (+30.23% на месечна база). В категория мобилни сайтове той вече е вторият най-голям при новинарските в България, показват данните на Gemius за май.

Главно по тази причина целият сайт 24chasa.bg е с нов значителен ръст на месечна база от +10.79%, а на годишна база с 23.09%.  

Близо милион уникални потребители е имал сайтът на вестник "24 часа" през май (Виж пълните данни тук).

Реално читателите ни са повече, защото Gemius измерва само българския трафик, а всеки пети в 24chasa.bg, както и в мобилния  m.24chasa.bg, влиза от чужбина.

В статистика на Gemius вече влизат и читателите на "24 часа" в Instant Articles - 24chasa.bg e и една от първите български медии, които създадоха съвместна новинарска платформа с Facebook, където вече има над 20 000 читатели на ден.

Gemius oтчита и най-новата аудитория на "24 часа" - от аналогичната новинарска платформа AMP, която създадохме наскоро с Google, където вече четат над 15 000 уникални потребители всеки ден.

За огромния ръст в мобилния сайт на "24 часа" има три основни причини:

1. Преди няколко месеца направихме редизайн на мобилната версия и я обогатихме с още съдържание, включително много видео. Сега мобилната версия на сайта не се различава много визуално от десктоп версията, но зарежда съдържанието по-бързо и е много по-удобна за ползване от мобилно устройство, включително само с една ръка (виж видеото).

2. Създаването на съвместните платформи с Facebook - Instant Articles и с Google - AMP.

2. Глобалната тенденция е до съдържанието да се стига все повече от мобилни устройства. При повечето големи световни новинарски сайтове съотношението мобилни-десктоп потребители е от 50 на 50 до 70% в полза на мобилните версии. 

Най-важната причина за неспиращият ръст на "24 часа" е уникалното съдържание, произвеждано денонощно от професионални журналисти, както и марката на медията, която е символ за качествена журналистика.

При "24 часа" мобилните потребители са вече 50%, но продължават да растат с голяма динамика и, особено през уикенда, надвишават по брой читателите от компютър. Интересното е, че огромният ръст в мобилната версия се постига без почти никакъв спад в десктоп версията.

Мобилната аудитория на "24 часа" е близка като състав до десктоп юзърите, но има и разлики. Преди всичко мобилните ни читатели са по-млади и активни, включително при обратната връзка с редакцията.

80% от читателите на m.24chasa.bg са от България, а останалите - основно от Великобритания, Германия, САЩ и Испания, според статистиката на Google Analitics.

Половината ни мобилни читатели са от София, а втората най-голяма група са тези, които са влизали в сайта докато са били на път между градовете. Третата най-голяма група читатели са от Пловдив, следват Варна, Бургас, Лондон, Русе, Стара Загора, Велико Търново и Плевен.

75% от мобилните ни читатели ползват мобилна система Android, 20% са с iOS, а останалите - Windows.

Най-масово читателите ни ползват устройства на Aple, Samsung, Huawei и Lenovo.

В деня на изборите сайтът на "24 часа" за пореден път доказа, че е най-влиятелният новинарски портал, от който българите предпочитат да се информират - 251 249 уникални потребители са влезли в него на 26 март.

Всеки ден средно 190 000 уникални потребители посещават 24chasa.bg и m.24chasa.bg, показват и данните на Google Analytics. Все по-често броят им надхвърля 200 000.

Фейсбук страницата на "24 часа" има Reach до над 1 400 000 потребители, като 176 000 от тях виждат всяко съдържание, което се постне на страницата.

Имаме и информационен канал във Viber, където друга хилядна аудитория следи новините ни, както и видео канал в YouTube.

Освен лидер на пазара на печатните издания, „24 часа” е медията с най-стабилна онлайн аудитория, основната част от които са млади, образовани специалисти, висши мениджъри, студенти, любители на компютри и всякаква техника, хора, които обичат да ходят на културни събития, да пътуват и да се забавляват.

Това показаха данните от изследване на технологичната компания Crimtan за сайта 24chasa.bg, проведено през месец март.

Сериозен ръст бележат и други сайтове от групата на "24 часа". Най-сериозен пробив прави нишовият сайт bgfermer.bg, който е с ръст на месечна база от +21.72% и с +104.39% на годишна база.

Той е най-големият сайт за агробизнес в България.