Три нови книжни издания от Книгоиздателска къща „Труд”, посветени на 180-тата годишнина от рождението на Апостола на свободата Васил Левски

По случай 180 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски издателство „ТРУД” представя уникален нов продукт – първият патриотичен пъзел, посветен на Апостола. „Залавянето на Васил Левски край Къкринското ханче” на проф. Никола Кожухаров е емблематична картина, свързана с това важно събитие за българската история; събитие, което се изучава още в първи клас и което бележи важна част от националноосвободителното ни движение, довело до Освобождението на България. Картината е показана за първи път на Общата художествена изложба през 1952 г. Творбата прави впечатление както с големия си размер, така и с подхода на художника да предаде в общата композиция и най-вече в детайлите, съответствие с наличните сведения за произтеклото в Къкринското ханче в ранните часове на 27 декември 1872 г. Пъзелът е част от патриотичната концепция на издателството за оформяне на националното самосъзнание от най-малка, детска възраст. Благодарение на пъзела, сега всеки родител може лесно и приятно чрез игра да научи детето си на родолюбие. В плановете на издателството е серията патриотични пъзели да продължи с още емблематични събития. Пъзелът е подходящ за деца над 5 години, както и за възрастни. Съдържа 192 части, а размерът му е 42/29,7 см.

Нов тираж с променена визия има и „Тефтерчето на Левски”. Това издание е посветено на 180-годишнината от рождението на Васил Левски. С него авторите на разчетения текст и издателят изразяват огромното си преклонение пред делото на Апостола. Разчитането на бележника е направено de visu с оглед възможно най-пълното и вярно представяне на оригиналния текст. Направени са множество справки с други документи, писани от Левски, както и с документи, писани от други лица, свързани с националноосвободителното движение в България, за уточняване на дати, факти, събития, имена и др., споменати в бележника. „Изминаха 10 години от първото издание на тефтерчето на Левски в този напълно повтарящ оригинала формат. Уверихме се, че българите предпочитат да държат в ръцете си тази реликва точно в този вид. Новата сканираща техника и допълнителните корекции в размера на свободните полета на страниците в оригинала правят новото издание по-ясно за разглеждане и четене.”

Третият книжен продукт е четвъртото преработено издание на „Предателите на Левски” от Росен Янков. Книгата описва и анализира премеждията на Васил Левски в последните месеци от живота му и особено в последните часове преди залавянето му на 27 декември 1872 г. 62 дни по-рано, на 26 октомври, е извършено първото документирано предателство на Апостола. Но той е предаван още десетки пъти. Това е книга не само за предателите на Левски и за това как те се справят с деянието си. Тя е за предателските нагласи на хората и доказва, че е безсмъртен не само Левски, но и неговият предател. Книгата съдържа първия подробен летопис за епохата на Апостола. Той го поставя в множество контексти и слага рамки на загадъчната му фраза „Времето е в нас и ние сме във времето“. В четвъртото издание са публикувани и допълнения и чисто нова глава за това как Левски се е представял като журналист.

И трите издания могат да се закупят в книжарниците, както и онлайн на trud.cc