Дебат за винените маршрути по Струма и Места

Дебат за винените маршрути
по Струма и Места

Винено-кулинарните дестинации ще развият туризма в цялата страна и ще насочат посетителите и в други части от нея, не само към популярните курорти.

Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при представянето на първите две винени дестинации - „Долината на Струма“ и „Долината на Места“, част от проекта „Сподели България“. Кръглата маса, която се проведе на 12 март в Банско, е втори етап от реализацията на съвместната инициатива, по която двете министерства работят. Идеята ни е заедно с бранша да обсъдим и утвърдим 12-те винено-кулинарни дестинации, каза още Ангелкова.

Кампанията „Сподели България” предвижда на 6 регионални дискусии да бъдат обсъдени публично предложените 12 дестинации. Вестник „24 часа” като медиен партньор по проекта ще отразява подробно всяка дискусия (виж публикациите в 24chasa.bg), като планира издаването на специализирани приложения – принт и онлайн, които ще популяризират възможностите за винено-кулинарен туризъм по набелязаните 12 дестинации.

След обявяване на инициативата „Сподели България" вече имало запитвания от чужди държави за разработването на съвместни, международни маршрути. Предстояло да започнат разговори в тази насока, съобщи в Банско министър Ангелкова.

Площите с винени сортове в долините на Струма и Места са 4200 хектара, а в цялата страна са над 62 000 хектара, заяви министърът на земеделието Румен Порожанов. Имало над 50 производители в двете долини. Износът на вино расте и стига до 62 млн. литра за 2017 г., каза още Порожанов.

Да бъде създаден инициативен комитет, който да обедини местния бизнес, предложи Димитър Колев - управител на "Пирин голф", по време на дискусията. По този начин можело да бъдат предложени от хотелиери и производители на вино конкретни пакети, които да се включат в дестинациите. Щяло да има и по-добра възможност за реклама, тъй като всеки включен обект щял да участва в маркетинга и популяризирането на инициативата.

Предстои и разработването на седем спа и уелнес дестинации, които ще надградят усилията на министерството за превръщането на страната в дестинация за четири сезона, каза още министър Ангелкова.