"24 часа" подава ръка на малкия бизнес в Бургас

"24 часа" подава ръка на
малкия бизнес в Бургас

Над 67 млн. лв. ще бъдат отпуснати тази година по Оперативна програма “Иновации и конкурентноспособност 2014-2020 г.” за стартиращ бизнес.

Жените, младежите до 29 г. и хората от 50 до 64 г. ще са с предимство. Това обяви в Бургас Любомир Ганчев от Министерството на икономиката на първия обучителен семинар за предприемачи, който е част от инициативата на вестник “24 часа” и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) за подпомагане на малкия и среден бизнес в България. Партньори са Министерството на икономиката, Конфедерацията на работодателите в България (КРИБ), Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ) и Пощенска банка.

Представители на местния бизнес в Бургас имаха възможност първи да чуят какви са условията за финансиране на проекти, как да увеличат продажбите си чрез инструментите на ИАНМСП в България и чужбина, как да застраховат дейността си срещу различни рискове.

Между 350 и 400 ще бъдат финансираните проекти за стартиращ бизнес, всеки на стойност до 200 000 лв. 80% от финансирането ще е от публични средства по програмата, уточни Любомир Ганчев. И допълни, че в графа стартиращ бизнес могат да участват предприемачи от производството, информационните и комуникационни технологии, местните занаяти. Обмисля се да бъдат намалени изискванията за записан капитал на фирмите, най-вече защото “един от фокусите на тази програма е за младежкото предприемачество”, обясни Ганчев.

Други 150 млн. лева по Оперативна програма “Иновации и конкурентноспособност” са предвидени за подобряване на производството, за тях може да се кандидатства в началото на юни.

“През последните години големите компании, внедрявайки различни технологии, се стремят максимално да намалят бройките, заети в техните фирми, затова малките и средни фирми са гръбнакът на икономиката”, заяви кметът Димитър Николов.
В община Бургас са регистрирани 37 000 фирми, над 95% от тях са малки и средни
предприятия. Само в зоната на Приморски парк работят около 65 малки фирми, съобщи кметът Димитър Николов, който откри бизнесфорума и приветства идеята на “24 часа” да информира малкия и среден бизнес.

“Всички ние тук се опитваме по някакъв начин да помогнем за по-успешното развитие на малкия бизнес. От 5 г. вестник “24 часа” прави конкурс “Големите малки”, с който насърчаваме успешни малки фирми. Конкурсът стартира преди една седмица, а наградата е безплатна реклама на стойност 10 000 лв. в изданието на вестника и сайтовете на вестникарската група, съобщи търговският директор на “Медийна група България” Иван Михалев.

Още подробности за семинара в Бургас четете тук

Календар на следващите семинари:
18 април - Стара Загора, зала на Общинския съвет, бул. „Цар Симеон Велики” № 107, начало 14 часа
15 май – Варна, зала „Варна” в сградата на общината, начало 14 часа
16 май – Русе, Русенски университет, корпус 2 - зала 2.101, начало 14 часа

Изпращайте вашите заявки за участие в семинарите на e-mail: marketing@vgb.bg