„Идеален дом” става платформа за обмяна на идеи между мебелни производители и дизайнери

„Идеален дом” става платформа за обмяна на идеи между мебелни производители и дизайнери

Списание „Идеален дом“ се превръща в платформа за обмяна на идеи между младите български дизайнери и производителите на мебели.

     Това обяви редакционният директор на изданието Николета Киркова на международната конференция „Дизайнът среща интериора“, организирана от сп. „Идеален дом“ с подкрепата на „Идеал Стандарт“, „Теси“, „Пощенска банка“, „Форд“, „Легранд“, Би Ел Ди и „Естета интериори“. На форума, състоял се на 25 април в Интер Експо Център в София, бяха представени успешни сътрудничества между млади дизайнери и български производители като „Идеал стандарт“ и „Призма“.

     „Главната цел е да правим нещата по-добри за хората и по-удобни и ако можем да добавим стойност чрез дизайна. Опростяването, минимализирането е начинът човек да се почувства част от дизайна“, каза във видеообръщение към форума английският дизайнер Робин Левин. „Дизайнерите трябва да накарат фирмите да повярват в тях“, каза Иван Боров от „3Деа Студио“, което проектира осветителни тела за „Призма“. Дизайнът не трябва да е самоцелен, а да следва пазара, препоръчаха пък от студио „Куадро“. „Дизайнът и производството на мебели трябва да вървят ръка за ръка. Самоцелното производство не е правилно. Трябва да се вземе визията на хора, които разбират от това“, подчерта Дарин Господинов, председател на браншовата камара на мебелните фирми.

      „Износът от мебелния бранш за миналата година е на стойност 335 млн. евро. Около 1 млрд. лв. е производството и между 2 и 3% от добавената стойност на икономиката се дължи на този бранш. Държавата ще подпомага бизнеса с облекчаване на административната тежест и възможности за инвестиции по Плана „Юнкер“ пред държавната банка за развитие“, коментира зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

     „Искаме дизайнът да срещне и екстериора. Всички сме в хаоса и бърбивостта на градското обзавеждане и сега опитваме да преборим това с новите правила в София. В Германия има три правила – климатикът да не се вижда, да не шуми, да не капе. Защо да не преведем това нещо и в София. След промяната на „Графа” очакванията са да се променят и наемателите“, каза пък главният архитект на София Здравко Здравков.

      Германия, Англия, Франция и Италия са най-големите потребители на български мебели. Около 22 хил. души са заети в сектора, обявиха от браншовата камара.

Още подробности за дебатите на конференцията и статистика за бранша четете на 24chasa.bg

„3К cтyдио“ е големият победител в конкурса

„Къща на годината“ на cп. „Идеален дом“

Интериор на арх. Георги Ников, арх. Станимир Господинов и Мирослав Цанов спечели първа награда в категорията „Частен интериор". Наградата на победителите бе връчена от кмета на София Йорданка Фандъкова.

13-те призьори в 4 категории бяха определени от компетентно жури в състав: доцент арх. Александрина Ненкова, арх. Албена Владимирова-Андреева, дизаинера Кирил Станев и екипа на редакцията. Конкурираха се общо 40 проекта.

Всички призьори в конкурса „Къща на годината” и техните проекти вижте тук