Образование 4.0 - проект на “24 часа” и VIVACOM

Образование 4.0 - проект на “24 часа” и VIVACOM

“Образование 4.0” е съвместна кампания на вестник “24 часа” и VIVACOM за дигитализация на българското образование.

Инициативата стъпва на разбирането, че българските деца са много активни в интернет, и това не е пречка, а възможност за подобряване на учебния процес. Техните навици за онлайн комуникация и използване на глобалната мрежа могат да бъдат използвани като база за постепенно пренасочване на учебния процес в новата дигитална среда.

Името на кампанията е заимствано от “Четвъртата индустриална революция”, която вече се случва.

“Образование 4.0” се осъществява в партньорство с Министерството на образованието и науката, Столичната община и Дигиталната национална коалиция.

Стартът на инициативата ще бъде даден с голяма конференция в Международния ден на детето – 1 юни. Целта на форума е да начертае пътна карта за дигитализация на образованието в България чрез споделяне на експертиза, добри практики, обмяна на идеи и локализиране на ресурси от представители на широк кръг заинтересовани страни – държавни и общински институции, училища, училищни настоятелства, родителски организации, НПО, бизнеса и медиите.

Представителите на всички ангажирани страни ще споделят своето разбиране по темата, за да постигнат консенсус за формулировката на “дигитално образование” – какво включва понятието и какви са елементите, които обучението трябва да съдържа, за да бъде определено като дигитално.

Представители на законодателната, изпълнителната и местната власт ще дискутират с експерти следващите стъпки по интегриране на новите технологии в образователния процес.

За ултрамодерния дигитален център в 51-о средно училище "Елисавета Багряна" в София четете тук