"Ученици за дигитално образование" събраха на дискусия "24 часа" и Vivacom

"Ученици за дигитално образование" събраха на дискусия "24 часа" и Vivacom

Дискусия “Ученици за дигитално образование” организира вестник “24 часа” и Vivacom на 6 ноември в Литературен клуб "Перото" на столичния НДК.
Целта на дискусията с участието на ученици от 7 столични училища бе да покаже гледните точки, нуждите и проблемите в учебния процес на най-пряко засегнатата страна - учениците.
Тяхното мнение, и то на различен тип ученици - както на тези, които се справят добре, така и на другите, които изпитват затруднения или губят интерес към образованието, е изключително важно, за да се реализира дигиталната трансформация на цялата система.

Модератор на дискусията “Ученици за дигитално образование” бъши Дарин Маджаров, основателят на дигиталната платформа “Уча.се”. Според него видеоуроци на разбираем език правят часовете много по-интересни и носят шестици. На форума гостуваха Таня Михайлова, заместник-министър на образованието с ресор средно образование, Гергана Паси, председател на Дигиталната национална коалиция, Ралица Войнова от Регионалното управление на образованието в София-град. 

Кампанията “Образование 4,0” стартирахме на 1 юни 2018 г. с обща дискусия за интегрирането на технологиите в образователния процес в българското училище. Партньори в кампанията са МОН, Дигиталната национална коалиция и Столичната община. Първото събитие от продължението на тази кампания бе на 4 октомври - дискусия с учители по темата.
Третата дискусия ще бъде с родителите - третата страна в триъгълника на образователния процес.
Поредицата от дискусии цели да предизвикат диалог между тези групи и отговорните институции, и предприемане на конкретни стъпки за подобряване на нормативната уредба и начина на преподаване.

“Трябва да настроим образователната система да учи децата да свържат
дигиталното с креативността. Говорим все повече за дигитална креативност. Въведохме предмета “Компютърно моделиране" в 3-и клас. Започна програмата “Старт за IT кариера”. Увеличаваме паралелките в специалностите в областта на информационните технологии в системата на професионалното образование. Увеличаваме приема по професионални направления информатика и компютърни науки в системата на висшето образование. Стартираме голям проект по Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж”. Една от дейностите ще е за компютърното моделиране от 1-и клас.” Това каза на кръглата маса “Учители за дигитално образование” на 4 октомври министърът на образованието Красимир Вълчев.

Подробен репортаж от дискусията "Ученици за дигитално образование" с снимки и видео вижте на сайта 24 часа.bg тук