"Бележити българи" - Над 300 достойни българи от древността до наши дни в 10 тома

"Бележити българи" - Над 300 достойни българи от древността до наши дни в 10 тома
Над 300 достойни българи от древността до наши дни в 10 тома

"Внимавайте вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и имате присърце своя род и своето българско Отечество и желаете да разберете и знаете известното за своя български род и за ващите бащи, прадеди и царе, патриарси и светии как изпърво са живели и прекарвали. За вас е потребно и полезно да знаете известното за делата на вашите отци, както знаят всички други племена и народи своя род и език, имат история и всеки грамотен от тях знае, разказва и се гордее със своя род и език..."

В своето ярко и емоционално обръщение към нашите прадеди, от което ни делят вече двеста и петдесет години (!), Паисий Хилендарски, „Отецът" на модерната българска нация, поставя ударение на личностите - на онези българи, повече или по-малко „велики и славни", които са оставили следа в историята на България, Европа и света.

Новата и богато илюстрирана енциклопедична поредица „Бележити българи" представя съвременната гледна точка за най-известните личности от нашето минало, модерното разбиране за приемствеността в етнополитическото и културното развитие. Съвсем естествено нейният първи том включва онези „световни имена", които са неотменна част от историческото ни наследство.

„Да се познават случилите се по-рано в тоя свят неща и делата на ония, които са живеели на земята, е не само полезно, но и твърде потребно, любомъдри читателю. Ако навикнеш да прочиташ често тия неща, ще се обогатиш с разум...", пише преди четвърт хилядолетие нашият Отец Паисий:

На днешните любомъдри българки и българи приятно четене!

Търсете томовете от енциклопедичната поредица на следните дати:

Световни имена от нашите земи                                                                           19.04.2012

Първото българско царство
26.04.2012

Византийското владичество и Второто българско царство
03.05.2012

В сянката на азиатската деспотия
10.05.2012

Българското възраждане - от Паисиевата история до Кримската война
17.05.2012

Българското възраждане - пътят към свободата
24.05.2012

От Освобождението до независимостта
31.05.2012

За обединение на разпокъсаното отечество
07.06.2012

Между двете световни войни
14.06.2012

От Втората световна война до днес
21.06.2012

Поръчайте онлайн