Стартираме кампанията „18 книги за вашето литературно пълнолетие”

Стартираме кампанията „18 книги за вашето литературно пълнолетие”

На 19 май в. „24 часа” стартира националната кампания „18 книги за вашето литературно пълнолетие“. Кампанията ще се реализира с партньорството на VIVACOM и подкрепена от Министерство на образованието и науката.

Целта на инициативата е да формира демократичен списък от 18 книги, незадължителна литература за българските ученици, които ще им помогнат да достигнат „литературно пълнолетие“, превръщайки четенето в информиран избор.

„Има книги, които всеки човек трябва да прочете, докато е малък“ беше мотото на една литературна поредица от по-далечното ни минало. За инициаторите на кампанията тези думи не са просто позабравен рекламен слоган, а идея, зад която заставаме, вярвайки че наистина има книги, които човек трябва да прочете, за да формира своя характер, да стане по-добър и по-интересен за себе си и околните.

Регламентът на кампанията е следният – всеки член на авторитетно жури ще даде своя списък с 18 книги, които счита за важни за постигането на литературно пълнолетие. (В 35-членното жури участват вицепремиерът и просветен министър Меглена Кунева и нейният заместник Деян Стаматов, известни писатели от различни поколения, изтъкнати творци в различни изкуства, медийни експерти, учители, популярни лице от БНТ, Би Ти Ви, Нова тв, талантливи деца.) Те ще споделят на страниците на в. „24 часа” кои 3 заглавия са им помогнали да пораснат, да формират своя вкус, стил и личност.

Списъците с книги заедно с историите ще бъдат публикувани и като онлайн анкета на сайта 24chasa.bg, където читателите ще могат да дадат своето мнение за предложените заглавия. На финала на инициативата, през септември 2016 г., ще бъде съставен финалният списък, като в него ще влязат 18-те най-често посочвани от членовете на журито книги. Допълнително, на база на гласуването на читателите, ще бъде съставен и списък на книгите, избрани от публиката, който няма да ангажира журито.

С подкрепата на Министерство на образованието и науката списъкът с „18 книги за вашето литературно пълнолетие“ ще влезе като незадължителен в българските училища.

Официалното представяне на инициативата и журито ще се състои на 19 май от 13:00 часа във VIVACOM Art Hall в София, ул. „Ген. Йосиф В. Гурко“ №4.