Писатели и ученици в дебат за книгите на 18-годишните днес

Писатели и ученици в дебат за книгите на 18-годишните днес

Кампания на “24 ЧАСА”, подкрепена от VIVAKOM

В присъствието на писатели, интелектуалци, хора на словото и младежи на прага на пълнолетието днес - сряда “24 часа” и VIVAKOM ще обявят своята нова инициатива в кампанията за насърчаване на четенето и на диалога между различните поколения.

Дискусията ще се състои в 12 часа в Народния театър “Иван Вазов” и в нея ще участва и министърът на образованието Красимир Вълчев.

Кампанията на “24 часа” и VIVAKOM върви втора поредна година.

През септември 2016 г. обявихме списък от 18 книги, които не са в учебните програми, но човек на прага на пълнолетието е добре да е прочел.

Направихме този списък с помощта на жури от 32-ма известни българи и на читателско гласуване на сайта на “24 часа”. Първите пет книги:

“Малкият принц” на Антоан дьо Сент-Екзюпери

“Записки по българските въстания” на Захари Стоянов

“Майстора и Маргарита” на Михаил Булгаков

“Спасителят в ръжта” на Джеръм Дейвид Селинджър

“Пипи Дългото чорапче” на Астрид Линдгрен

През 2017 г. подължихме кампанията със специално социологическо проучване сред българските зрелостници. Така бе съставен списък на книгите, които самите 18-годишни определят като любими и изградили техния мироглед за света. Обявихме списъка през май. Първите пет книги:

Хари Потър” - Джоан Роулинг

“Малкият принц” - Антоан дьо Сент-Екзюпери

“Граф Монте Кристо” - Александър Дюма-баща

“Вината в нашите звезди” - Джон Грийн

“Робинзон Крузо” - Даниел Дефо

В топ 18 на тези книги влиза един български автор - Антон Дончев с “Време разделно”. В топ 4 на българските автори, любими на 18-годишните, са и Захари Карабашлиев с “18 процента сиво”, Людмила Филипова с “Мастиленият лабиринт” и Георги Господинов с “Физика на тъгата”.

На дискусията в Народния театър “Иван Вазов” ще обсъдим сравнението между двата списъка, предизвикали широк обществен дебат - какво имат да си кажат различните поколения за четенето и ползата от добрите книги.