КК „Труд” представя романа на Иля Велчев „Биографични снимки”

КК „Труд” представя романа на
Иля Велчев „Биографични снимки”

На 23 април от 18 часа в Народния театър „Иван Вазов” издателство „Труд” представя най-новата си книга – документалния роман „Биографични снимки” на поета и режисьора Иля Велчев.

Романът е изповед от истински истории и герои; изкуство, кино и поезия в едно.

Иля Велчев описва живота си като на документална кинолента, през която преминават десетки личности - неговият баща Борис Велчев, след това Лили Иванова, Емил Димитров, Митко Щерев, Юрий Ангелов, Райна Василева, Ирен Кривошиева, Стоян Алексиев, Коста Цонев и много, много други. Самият Иля Велчев определя книгата си като освобождение от властта и омразата.Това, което иска да запази, са красивите спомени за творчеството и светлите хора, за доброто и верните приятели:

Томът съдържа много снимки от личния архив на автора, част от които се публикуват за пръв път. А истините, които разкрива - за живота на режисьори, актьори, общественици и политици преди 1989 г., ще предизвикат широк отзвук и днес.

Каква е ролята на Тодор Живков в живота на Иля Велчев? Защо Людмила Живкова го съветва да се примири с властта? Колко съдбовна е срещата на Иля Велчев с неговата съпруга Милена? Защо и как поезията му помага да превъзмогне спънките, които му създават определени политически кръгове? Кои остават негови верни приятели и до днес? Какво го е вдъхновявало да нашите текстовете на едни от най-запомнящите се песни? Отговорите са в книгата „Биографични снимки”.

Любопитна история от книгата за това как е създадена песента „Ако си дал”:

„Ако си дал” е посветена на баща ми Борис Велчев, на вярата ми в светлия човек и в истината. Песента не просто се роди,тя сякаш избухна на пианото на Емил и двамата чувствахме, че сме направили песен, която ще е важна за хората. Няколко мига още се казваше „Песничка за истината”, но самото стихотворение си поиска най-точното име – „Ако си дал”. Емил веднага започна да я пее на концерти, хората много я харесаха, бисове, бисове... Бяхме щастливи. Това беше духовен балсам. Не за дълго.… „Ако си дал” беше забранена. Отидох при Емил да му разкажа за визитата си в ДС, да знае, че ако продължи да я пее на концерти, ще има и той неприятности. Емил се ошашави! Беше имал премеждия в живота си, но чак такова... Но свойствено за емоционалния си характер я изпява на сватбата на Володя Живков - беше поканен като любим певец на младоженците...”

Книгата може да поръчате на електронната книжарница trud.cc тук