Публицистиката на Христо Ботев - 100-ното издание от "Златна класика"

Публицистиката на Христо Ботев - 100-ното издание от "Златна класика"

Специалната селекция с вечни книги – „Златна класика” – на издателство „Труд” вече мина 100-ното заглавие. „Из поезията, публицистиката и писмата” на Христо Ботев е юбилейният том в колекцията. Тези дни той може да се намери на прмоционална цена, с 20% отстъпка, на книжния базар на книгата пред НДК.

А на 1 юни, в Националната библиотека ще се открие изложба, посветена 170 години от рождението на Ботев. В рамките на изложбата ще бъде показано оригиналното тефтерче на поета революционер. Там ще можете да се сдобиете с „Личният бележник (тефтерчето) на Христо Ботев”, издадено от „Труд” и включващо фототипно копие и разчетен текст в оригинален размер, както и с тома „Христо Ботев. Из писмата, публицистиката и поезията” в меки и луксозни корици. Книгите ще се продават от 11 до 15 ч.

В книгата са приложени копия на автентични снимки и документални материали, свързани с живота и дейността на Христо Ботйов. А самият том е разделен условно на две части.

В първата част е включени голям брой от поетичното и сравнително по-малък дял от публицистичното и епистоларното наследство на великия български поет и революционер. Сред стиховете са „Майце си”, „Елегия”, „До моето първо либе”, „Дялба”, „Хайдути”, „На прощаване” и др.

Втората част на книгата е разделена на няколко основни теми, които обхващат едни от най-важните проблеми, засегнати и наложени в публицистиката и в кореспонденцията на Ботев, а именно, непоносимите страдания, на които е подложен българският народ под варварското господство на Османската империя, превърнало се в основна пречка за неговото икономическо, обществено-политическо и културно развитие и др.

В изданието е публикувано в оригиналния му вид и прощалното писмо на Ботев до Венета „После отечеството си съм обичал най-много тебе…”, писано преди слизането му от кораба Радецки на българска земя.

Още за поредицата „Златна класика”

Книгите от поредица „Златна класика” са истински диамант в семейната библиотека. Те са с гръб от благородна кожа и релефни елементи, сухо преге с термореактивен ефект и златно преге, облекло от специална хартия. Заглавията са подбрани от един от най-добрите редакторски екипи в България, като включват творби от българската, руската и световната класика. Сред най-актуалните заглавия са „Война и мир” от Лев Толстой в два тома, „Избрано” от Елин Пелин, трилогията „Тримата мускетари” от Александър Дюма – баща, „1001 нощ” – нецензурирано издание в превод от арабски на Киряк Цонев и много други.