Шефкет Чападжиев с медала "Достоен българин"

Шефкет Чападжиев с 
медала "Достоен българин"

В “24 часа” ще е гарант как ще се харчи дарението от 1 милион долара на филантропа за болницата в родния му Мадан

“Винаги, където и да бъда, каквото и да правя, съм мислел за България и съм искал да направя нещо за родината. Тези 1 млн. долара, които дарих за болницата в Мадан, не са кой знае какво. Не съм ги дал, за да се пише за тях. Дадох ги от сърце, защото исках да направя нещо за родния си град.”

Това разказа един от най-успелите българи в САЩ - Шефкет Чападжиев, който гостува на “24 часа”. Малко преди той да си тръгне от родината, издателят Венелина Гочева му връчи почетна грамота и възпоменателен орден “Достоен българин”. Така българският емигрант филантроп стана един от 700-те сънародници, отличени в най-впечатляващия проект “Достойните българи”, който се провежда от 2002 г.

Чападжиев не успя да присъства на церемонията на 12 март в НДК, но тогава изпрати емоционално видео от Чикаго. “Бъдете достойни българи, за да направим България по-добро място за живеене”, обърна се той към сънародниците си.

Чападжиев припомни, че идеята да направи голямото дарение му дошла спонтанно, когато влязъл в боницата в родния Мадан през лятото на 2018 г. Видял, че голяма част от апаратурата е от времето, когато напуснал България в средата на 60-те години.

“Реших, че най-доброто, с което мога да помогна, е закупуването на нова модерна апаратура за диагностика и лечение”, каза Чападжиев.

При сегашното си завръщане обсъдил с кмета на Мадан Фахри Молайсенов и с управителя на общинската болница “Проф. д-р Константин Чилов” как върви осъществяването на дарението. С радост разгледал събраните оферти за нова апаратура, а кметът дал гаранция, че ще бъдат избрани най-добрите.

“24 часа” първи съобщи за моето дарение. Ще се радвам да пишете как се харчат парите, какво точно се купува с тях. Да няма нищо скрито-покрито, нека хората знаят за какво е даден всеки лев”, каза Чападжиев. Той сподели, че има пълно доверие в кмета на Мадан , с чието знание и одобрение ще се харчи дарението, но прие и предложението на Венелина Гочева “24 часа” да стане своеобразен обществен гарант за дарението чрез периодично публично оповестяване на направените разходи.

Още подробности виж на сайта 24chasa.bg

Интервю с големия български добротворец чети на 24chasa.bg тук

700 станаха отличените като "Достойни българи" след 17-ата церемония, която в. "24 часа" организира