10 успешни малки бизнеса с големи и смели идеи показват как се побеждава във време на криза

10 успешни малки бизнеса с големи и смели идеи показват как се побеждава във време на криза

Икономическият министър Даниела Везиева ще е домакин на среща на фирмите, участвали в конкурса "Големите малки" на вестник “24 часа”, който вече има 7-годишна история 

За седма година вестник “24 часа” подава ръка чрез проекта “Големите малки” на малкия бизнес в България. Това е състезание за хора със смели идеи. Те получават реклама на стойност 10 хил. лв. в хартиеното и онлайн изданието на медията. 

Партньори в инициативата тази година са Пощенска банка, Българската агенция за експортно застраховане, А1, Министерството на икономиката, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и “София Тех парк”. 

Как се развива бизнесът на победителите от първите издания на конкурса “Големите малки”? Икономическият министър Даниела Везиева предложи да поканим тези фирми, за да чуем и видим как продължава пътят им. 

“Гамифино” - млада и амбициозна технологична и образователна компания, чиято мисия е да направи бизнеса и обученията по-продуктивни,
креативни и забавни чрез елементи на игровизация, бе отличена за своята вечна тетрадка. В нея може да се пише и трие, както и да се разместват и добавят страници. Наградата връчи министърката на икономиката Даниела Везиева. “За мен е огромно удоволствие да съм част от тази позитивна енергия. Благодаря на “24 часа” за цялото внимание и топлина, с която се отнасят към малките предприятия”, каза министър Везиева. И гарантира, че фирмите могат да разчитат и на Министерството на икономиката чрез иновативни програми и инструменти. В новия период по програма “Конкурентоспособност и иновации” в предприятията са предвидени 100 млн. евро за добри идеи в предприемачеството и иновациите, а чрез новата програма на ББР всички креативни индустрии могат да получат кредити при добри условия. “Малките компании са всъщност много големи
и показват с всяка иновативна идея колко е хубаво да имаш големи мечти, които да следваш”, допълни Везиева. 

“Ще се радваме чрез “24 часа” да развиваме своята мисия чрез игровизация и да помогнем на повече компании, образователни институции и хора да са по-креативни”, отговориха от “Гамифино” и подариха на Везиева една от своите вечни тетрадки. А тя се пошегува, че на нея няма да пише законопроекти, за да не изчезнат. 

Също в категория “Устойчиво развитие” Дончо Барбалов, зам.-кмет по финансите и здравеопазването на София, награди “Тонер стрийм”. Фирмата произвежда рециклирани тонеркасети за копирни машини. Имат онлайн магазин с бърз достъп до целия каталог. Управителят Васил Николов благодари, тъй като това е първата им награда, макар от години да са на пазара. “Вие сте много добър пример как бизнесът се разраства с развитието на технологиите, тази фирма има много голям потенциал. От Столичната община правим всичко възможно да подкрепяме бизнеса с отстъпки през миналите тежки пандемични месеци, дотук са на обща стойност 6 млн. лв.”, каза Барбалов. 

Иван Михалев, търговски директор на “Медийна група България”, отличи Ива Георгиева от “Вемо 99”. Това е семейната компания, която произвежда фуражни добавки, билкови екстракти, хранителни добавки и ензими. Първият им продукт е екстракт от растението бабини зъби.
Ива Георгиева благодари, че “24 часа” вярва в българското, защото то е в
основата на икономиката ни. "Като личен проджект мениджър на събитието се радвам, че за 7-а поредна година можем да поканим и да отличим малки фирми. Сега е по-трудно, падат продажбите, но точно в такива години се надяваме да се види още повече нашата роля на медия, която подкрепя предприемачеството в България. Благодаря, че кандидатствахте, журито бе много затруднено. Това е един малък празник за малкия бизнес", каза Михалев. 

“Благодаря на любезните домакини за страхотната инициатива. Не е нагласено, но тази компания участваше и в една наша менторска програма”, изтъкна шефът на агенцията за малки и средни предприятия Бойко Таков. Той отличи “Национални архиви Корп”, която съхранява, архивира и дигитализира документи на частни и международни компании, държавна администрация и частни лица. “Наградата със сигурност ще ни помогне в мисията ни, вие сте партньор, тази инициатива е в подкрепа на всички нас, предприемачите”, заяви основателят и неин управител Карлос Мена.
Три фирми бяха отличени в категория стартъпи. 

“Хелт ин бокс” получи награда от Тодор Младенов, изпълнителен директор на “София Тех парк”. Заслужи я иновативната идея за вендинг машини и първата верига минимаркети със здравословни храни, които се разполагат в офисите. 

Филип Попов, началник на управление “Банкиране малък бизнес” в Пощенска банка, награди Красимир Николов от “Гормоли”. Това е бутикова семейна компания, която прави био орехово масло, като го извлича от орехите, а от обезмаслените ядки прави брашно. Фирмата е изцяло от зеления сектор, защото не използва никакво електричество. “Искрено благодаря на организаторите за номинацията”, каза Николов. 

“Ние приемаме това събитие като наша мисия, защото идеята на банката е да подкрепя малкия бизнес и също искаме да допринесем с малко в тези трудни времена. Подаряваме им безплатно стандартно банково обслужване в рамките на 12 месеца”, заяви Филип Попов. 

Третият победител в категорията на стартъпите е “Полиси дивелопмънт”. Те получиха грамотата си от Момчил Ройнев, изпълнителен директор на БАЕЗ. Взе я управителят Стамен Лолов. Семейната му фирма започва да произвежда телешко джърки – чипс, който е много познат в САЩ и по света, но за България все още е новост. 

Единствената компания, която беше отличена в категория “Социално предприемачество”, е “ТийчМи”. Връчи я Албена Атанасова, експерт “Корпоративни комуникации” на А1. Платформата предлага курсове за учители, с които да им помогне да се адаптират към онлайн обучението и да ги научат как да подхождат правилно към децата. 

“Ики Гай ТМ” беше отличена в категория “Иновативна компания” от Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции. Грамотата получи управителят Михаила Маркова. През март тя създава семеен център, специализиран в бебешкото спа. За краткия период на своето съществуване центърът привлича над 5 хил. последователи и стотици вдъхновени клиенти. 

Венелина Гочева, издател на “24 часа”, награди “МайндФит”. Фирмата дава достъп на служители от различни компании до мрежа от независими психотерапевти. 

“Това е първата награда на фирма с подобен предмет на дейност за 7 г. и показва колко много се променя нашият конкурс. Радва ме, че вие сте различни всяка година, а хората, които връчват отличията, почти не се променят и помнят всяка една от фирмите и историите им. Много съм горда от този конкурс и вие също трябва да сте, защото да правите бизнес в тази ситуация е много трудно и героично, но знайте, че успявате - щом сте тук, ще успеете и ние ще ви помогнем. По време на пандемия много хора започнаха да четат, сайтът на “24 часа” е един от най-четените, но в пандемията хората четат и на хартия, защото останаха у дома. Бизнесът ви е грижа точно за тяхното психично здраве”, каза Венелина Гочева. 

И за да онагледи смисъла от общите усилия, Гочева даде пример - ден по-рано министърът на икономиката Везиева е открила фабрика на една от компаниите, отличена в “Големите малки” преди няколко години - “Cupffee”, които произвеждат ядливи чаши за кафе.

Пространен репортаж със снимкова галерия за церемонията четете на 24chasa.bg тук