Книгоиздаване

На 1 март 1991 г.  се ражда книгоиздателска къща "Труд". Над добре подбраните книги днес се трудят около 10 щатни и над 30 нещатни сътрудници, сред които и някои от най-добрите български преводачи, редактори, коректори и дизайнери.

На българския книжен пазар вече има над хиляда български и преводни заглавия с логото на издателството – художествена литература, документалистика, биографични четива, популярни, научни, справочни и енциклопедични книги. Част от тях са уникални за родния книжен пазар. Сред най-авторитетните ни издания са „Българска енциклопедия А-Я" (съвместно с БАН), „Енциклопедия на виното”, „Световна бизнес енциклопедия”, „Енциклопедия на архитектурата”, „Енциклопедия на българския театър”, библията на професионалните художници „Човешкото тяло - учебник по пластична анатомия" и „Животинското тяло” от проф. Готфрид Бамес, поредицата авторитетни речници - картинните „Оxford-Duden", „Английско - български юридически речник” на изтъкнатия юрист Христо Данов, „Италианско-български речник", двутомният „Чешко-български речник”, „Гръцко-български речник”, „Ивритско-български речник”, „Философски речник”, и много други.

Години наред издателството налага свои собствени автори – Богомил Герасимов, Румен Пайташев, Лилия Старева, Венелин Динчев, Недю Недев, Костадин Костадинов и др. И не на последно място с логото на КК „Труд” е и най-продаваната българска поредица за последните няколко години – „Български хроники” на Стефан Цанев.

Стартирала през 2006 г. поредицата „Златни детски книги” има над 70 класически детски заглавия – „Мечо Пух”, „Алиса”, „Пипи”, романи на Майн Рид, на Кестнер, на Жул Верн, Майн Рид, както и на българските писатели Братя Мормареви, Емилиан Станев, Ангел Каралийчев и десетки други.

Труд е единственото издателство, което подобно на редица международни книгоиздателски компании, успява да поддържа поредица с луксозни и със специален дизайн четива. В поредица „Селекция 500” годишно излизат поне по 5 заглавия в луксозен външен вид на автори като Шекспир, Александър Дюма, Фицджералд, Артър Конан Дойл, Сенкевич и мн. др.

Едно от най-големите постижения на КК „Труд” е многотомната „Енциклопедия България”. Тя е разработена от екип от специалисти на издателството и учени от БАН. В нея са включени понятия, събития и личности от областта на спорта, политиката, културата, обществения живот, историята и др. Енциклопедията е изключително актуална и печели наградата „Златен лъв” през 2013 г.

Издателство „Труд” е едно от малкото издателство в България, получили сертификат по ISO.

Издателството изработва и електронни книги, които могат да се изтеглят от платформи като helikon, biblio, mtel и др. Като последна новост е сключен договор за продажбата на електронни книги като apps за мобилни smart телефони.

Книгоиздателска къща "Труд"