Владимир Зарев е новият носител на наградатаза духовен принос на името на Иван Вазов

Владимир Зарев е новият носител на наградатаза духовен принос на името на Иван Вазов

Трудно ми е да скрия радостта и гордостта си от тази толкова красива и достойна награда, заяви писателят, който е и дългогодишен главен редактор на сп. „Съвременник” – литературната перла в портфолиото на „Медийна група България”.

Владимир Зарев е новият носител на наградата за духовен принос на името на Иван Вазов. Отличието на големия български писател бе връчено от президента Румен Радев на 22 септември на тържествена церемония в Народния театър "Иван Вазов". Събитието бе в рамките на отбелязването на 100-та годишнина от кончината на Патриарха на българската литература, който умира на 22 септември 1921 г. "За мен е изключителна чест да връча тази висока награда на български творец, който със силата на своето перо укрепва и разширява българското духовно пространство далеч отвъд родината", каза държавният глава. 

"В днешния сакрален и величествен с посланията си ден ми е трудно да скрия радостта и гордостта си от тази толкова красива и достойна награда на името на Патриарха на българската литература", каза Владимир Зарев. "Вазов сам създаде една цялостна национална литература, освети и ни завеща завинаги част от националната ни съдба превърна блясъка на словото си в национална памет", каза още новият лауреат. 

Наградата за духовен принос на името на Иван Вазов е учредена от фондацията "Основата" и за първи път бе връчена на 9 юли 2020 г. по повод на 170-та годишнина от рождението на поета. Първите й лауреати са Антон Дончев и Гергина Тончева.