Спомен

Новият сайт www.spomen.bg е дигиталното продължение на известната страница “Спомен” в хартиеното издание на вестник “24 часа”, с която се отдава почит на починалите. От години това е предпочитаното място за възпоменания и траурни обявления, където освен това се публикува и информация за кончината на известни личности, епитафии и спомени за добродетелите на отишли си бележити люде и най-обикновени хора.

Това е първият и единствен новинарски сайт за съвременна траурна култура в България.

Преди всичко spomen.bg е страница в услуга, помощ и утеха на живите. Особено на тези, които неминуемо са се оказали изправени пред трудния момент на раздяла с близък човек.

Освен безценна помощ при подаването на некролог във вестник „24 часа” и сайта spomen.bg, най-новото издание на Медийна група България дава възможност да запалите виртуална свещ или да напишете съболезнование под съобщението за кончината или помена на скъп човек, както и да разкажете за него в лична дигитална страница – практика, която се радва на широка популярност и интерес в европейските страни.

С личната дигитална страница за починал близък може да споделите в spomen.bg специални моменти, които да напомнят за него на поколенията.

Да разкажете за хубавите неща, които сте преживели заедно, за семейството и постиженията на този човек, за следите, които е оставил. Ако прибавите и забавни случки, снимки и видеа, това не само ще е щит срещу забрава, а и ще направи болката ви по-лека.

Нека децата и техните потомци знаят какъв чудесен дядо са имали в рода си, каква всеотдайна майка и добър човек е била тяхната баба...

Ето как изглежда една лична дигитална страница в нашия сайт:

http://spomen.bg/#!/memorial/7432651

Тъгата след починал близък е нещо много лично и всеки човек се справя по различен начин със загубата. Не винаги искаш да споделяш с целия свят чувствата и болката си.

Хартиеният некролог несъмнено е много важен и дава безценна информация, но мемориалната страница предоставя допълнителни възможности – цветност, добавяне на албум със снимки, видео, любима музика като фон, любим стих, изображение на паметната плоча. Имате всичко това – само с едно натискане на клавиша.

Въпреки че едва ли някой би си позволил, сме длъжни да напомним, че публикуването на обидни текстове и снимки, които могат да накърнят честта и достойнството на починалия и семейството му, е абсолютно забранено и наказуемо.

Затова нашият администратор лично одобрява и публикува вашите спомени и съболезнования.

На посочените най-отгоре в сайта телефони и имейли отговарят консултанти, чиято работа е да помогнат лесно и бързо да бъде подадена траурна обява.

Всяка от шестте основни рубрики отваря падащо меню към различни секции.

Вариант за некролог, съответно текст, размер и цвят може да бъде избран от рубриката ”Как/Къде”. Опцията “Варианти за възпоменания” дава възможност за избор къде да бъде публикуван некрологът - във вестника, в сайта или на двете места.

Съболезнованията и виртуалните свещи са напълно безплатни функции, които просто дават възможност за проява на почит към близък човек, макар и от разстояние.

В раздел “Пътят към Бога” има информация за храмове и манастири, православни празници, както и за дните, в които отдаваме специална почит на мъртвите, също и за чудотворни икони и др.

“Утеха” е рубрика, в която могат да се прочетат текстове по фундаменталните въпроси за живота и смъртта, народната памет, както и интересни истории от страната и чужбина.

И тъй като пред смъртта всички наистина са равни, в сайта има и рубрика

“За известните”,

в която са споменати световни и български бележити личности.

По почина на страница “Спомен” във в. “24 часа”, сайтът също напомня за хора, които приживе са направили много, но години след смъртта им вече са забравени или паметта за тяхното дело е изтляла.

Освен полезни съвети и информация в сайта spomen.bg има и предложения за подходящи книги, музика и филми. Съвети за пътувания и разтуха, окуражителни и утешителни думи, защото дори когато сме преживели огромна загуба, животът трябва да продължи.

Spomen.bg - данни за месец февруари 2023 – източник Gemius

3 500

Реални потребители

89 019

Разгледани страници

0,82%

Интернет обхват