Пети випуск "Отличници на България" отличи вестник "24 часа"

Пети випуск "Отличници на България" отличи вестник "24 часа"

За втора поредна година церемонията по връчване на наградите “Отличниците на България” - кампанията на вестник “24 часа”, която отличава ученици с изключителни успехи в науката, се проведе онлайн заради епидемията от COVID-19. Освен министър Денков в нея участваха и партньорите на “24 часа” Доминик Хамерс - изпълнителен директор на “Геотехмин”, изпълнителният директор на “Аурубис” Тим Курт, Мариела Рунтева от фондация “Трейс за хората” и Наталия Тулуш от “Джи Пи Груп”.

Специалната награда на А1 пък получи Радостин Чолаков за разработката си на изкуствен интелект на български език. Радостин е първият отличник, който за втори път влиза в клуба на красивите умове. 

“Всички трудности създават и нови възможности. Надявам се, че като народ ще се поучим от това, което другите са направили, и ще можем заедно да преодолеем тази трудна ситуация. Искам да поздравя “24 часа”, че години наред показва на България и българите по света, че имаме красиви умове, които не само са свидетелство за високото качество на образованието у нас, но също дават и надежда за бъдещето. Вие сте тези, които ни мотивирате да работим за бъдещето на България”, обърна се към отличниците акад. Денков - един от топучените в света според класация на университета в Станфорд.

Министър Денков връчи отличието на Огнян Траянов, който разработи приложение, превеждащо архаизмите от класиката на съвременен език. Програмата на Огнян има вече над 200 изтегляния, а проектът му напомня на инициатива на КК “Труд”, която публикува съкратени варианти на класическите произведения в помощ на гимназистите.

Определено ни харесва повече присъственото обучение. Има повече тестове и изпитвания, но определено ни харесва повече да сме сред съучениците си, обърна се към министър Денков Калоян Георгиев. Калоян Георгиев и Вичо Вичев той е разработил сайт за самоподготовка за националното външно оценяване.

“Много е трудна ситуацията с пандемията. В Германия мерките са много строги, но има много оптимизъм, че благодарение на науката и медицината ще стигнем до положителен изход от пандемията. Тези трудни времена ще родят едни по-силни хора, които ще бъдат по-мотивирани и амбициозни да успеят”, каза пък Маргарита Караиванова - момичето от Свищов, което бе прието да учи медицина във всички германски университети, а тя избра Хайделберг.

“За нас, но и за учителите е трудно да получим връзката, която имаме в живия контакт”, каза пък Симона Борисова, която успя в 250 думи да синтезира стратегия за образованието по време на COVID и така влезе в клуба на отличниците.

В петия випуск на клуба на отличниците влязоха и създателите на електромобил Костадин Желтушкин и Валентин Хаджиев, разработилите дезинфектант от природни продукти Виляна Динева, Яна-Силви Тончева и Виктория Петрова, Калина Досева, у която НАСА видя потенциалния трети български астронавт. Награди получиха и Антония Митева, Салимехмед Мехмед Ниязи, Румяна Иванова, Мартин Жечков и Денислав Ангелов, които са изобретили хранилка за птици, управлявана през мобилен телефон, както и носителите на медали от международни състезания Любослав Стефанов, Мария Касия Петрова и Павел Николов. Румяна Антонова и Антония Митева пък са създатели на количка за пазаруване, която зарежда мобилни телефони.

Специална награда “Създател на отличници” посмъртно бе отредена за Марияна Влъчкова, създател и директор на Първа частна математическа гимназия. Наградата прие 24-годишната дъщеря на Марияна - Антония.

“Марияна е осигурявала равен старт и подкрепа. Всеки от отличниците в нашия клуб на красивите умове винаги споменава ролята на учителя си, на своя откривател и колко важен е той за успеха му. Да попаднеш на точния преподавател, който да те вдъхнови, окуражи и предаде всичките си знания, е голям късмет в живота”, каза издателят на в. “24 часа” Венелина Гочева.

Още за онлайн церемонията "Отличниците на България" - пространен репортаж, снимкова галерия и пълен видеозапис виж на 24chasa.bg тук 

Какво питаха и какво поискаха отличниците от министър Денков вижте тук