"Български фермер" връчи приза "Агробизнесмен на България" 2021

"Български фермер" връчи приза
"Агробизнесмен на България" 2021

“Български фермер” връчи червените петли на отличниците в още 5 категории

4 години делят Венелин Делгянски от приза “Млад фермер” до голямата награда “Агробизнесмен на България”.

41-годишният съсобственик на “Ви Ем Агротрейд” ООД в Раковски, който със семейната “Гранд Агро” ООД обработва 65 000 дка земя, преброи на глас времето, което чакал до малкия червен петел ветропоказател, да остави големия - символ на най-авторитетната награда в българското земеделие. Партньори на “Български фермер” и “24 часа” в този проект са Банка ДСК и “Кауфланд България”.

Венелин Делгянски, второ поколение фермер, е новият агробизнесмен на България в авторитетния конкурс на “Български фермер”. Призът му бе връчен от министъра на земеделието проф. Христо Бозуков.

Като използва 20-годишния си опит в земеделието, младият мъж се обръща към технологиите - “бъдещето е дигитализация във всички селскостопански сектори. Който успее да се справи с това, ще оцелее”, убеден е новият победител.

“Познавам баща му Йосиф Делгянски и явно агробизнесът вече е наследствен, докато такива млади хора остават у нас и развиват българското земеделие, аз съм оптимист за неговото бъдеще”, каза министър проф. Бозуков.

Церемонията през 2021 г. се отличи с важни детайли - все повече млади са сред отличниците в агросектора и те самите държаха от сцената да призоват своите връстници да стъпят в земеделския сектор, защото чистата и качествена храна днес е най-важна. Първото отличие за успели в агробизнеса бе 

“Агроиноватор” за “Ондо солюшънс”

Екипът на стартъп компанията е с опит в решения за автоматизирано капково напояване, прецизно хранене и климатконтрол за оранжерии и открити площи. Отличието получи главният агроном Свилен Младенов.

“11% от оборота на БАСФ се отделят за R&D. Oт 15 г. съм в БАСФ и виждам как всяка година се откриват приложения, които в първия момент не си представяш, че ще ти донесат полза, а се оказват голяма крачка напред. Възхищавам се, че сте голям екип от хора, технологично насочени”, сподели Красимира Иванова, маркетинг мениджър в БАСФ - България.

Биопроизводител е “Розино”

Албина Ясинская, създател и собственик на биофермата, излезе с младия си екип. В стопанството се отглеждат крави джерсей, биволи, коне. Тук нищо не се изхвърля. Млякото се преработва в продукти и занаятчийско джелато. Сладоледът “Розино” е в топ 20 на най-добрите в света. Във фермата гостите се обучават на биологично земеделие.

За да връчи на "Минфрут" отличието в категория “Пробив на пазара”, на сцената бе Васил Василев, директор “Свежи храни” и прокурист в “Кауфланд България”. “Знаем колко труд, усилие и средства стоят зад “Минфрут”. В “Кауфланд” вярваме, че българската продукция е качествена и виждаме, че на родните производители трябва да се дава шанс”, заяви Василев и даде петела на Мирослав Георгиев - съдружник в “Минфрут”. От бригада за ягоди във Великобритания до отглеждането им у нас за най-голямата верига “Кауфланд” е пътят на съдружниците в “Минфрут” - Наско Пекалиев и Мирослав Георгиев. Въпреки че са завършили корпоративни финанси, се занимават със земеделие от 2001 г. Започнали първо с 10 декара, днес са 150 благодарение на партньорството с “Кауфланд”, където продават изцяло продукцията си. Прохождат и в отглежданена култивирана боровинка, правят първи износ в Полша.

Отличието “Учен с принос за сектора” отиде при доц. Божидар Иванов, директор на Института по аграрна икономика към Селскостопанска академия. Той стои зад създадения Центърът за икономически анализи в селското стопанство КАПА. Следва популярният в САЩ научен подход на моделиране (предвиждане и разработване на сценарии). Автор е на един от трите Swot анализи за подготовката на стратегическия план за ОСП.

“Много истински хора с истински истории и бизнес”, така описа церемонията Диана Митева - изпълнителен директор на Банка ДСК и ръководител направление “Банкиране на дребно”, която връчи приза

“Млад агробизнесмен” на Галина Мирчева,

овцевъд от плевенското село Петърница. Тя се грижи за близо хиляда овце. “Искам да благодаря на организаторите, Банка ДСК с огромно удоволствие дава наградата на тази бизнес агродама. Запознахме се преди събитието и разбрах, че не само е амбициозна жена в производството, борец за каузата на млекопроизводителите, но и майка на 4 деца, едното от които е студент. Аз съм силно впечатлена, надявам се, че ще има все повече такива млади хора, които ще развиват земеделието”. Галина също посъветва младите да влязат в земеделието, защото това според нея е пътят да останат.

“Когато ми е лесно, сякаш нещо ми липсва”, призна тя. Тази година се е дипломирала в Аграрния университет – Пловдив, специалност “Селекция и репродукция на животните”, и вече сама взема семенен материал и осеменява животните си. По нейна инициатива втора година овцевъди от Плевен предават заедно млякото си на мандри, за да защитят добра цена.

Очаквайте:

1. Какви пари ще има за земеделието - отговорите на министър Бозуков и фонд “Земеделие”

2. Как Венелин Делгянски вижда дигитализираното земеделие

3. Защо Галина Мирчева успя да постигне справедливи цени за млякото.

4. Какъв сладолед от ферма “Розино” представят в Италия