Вестник "24 часа" връчи академичните Оскари

Вестник "24 часа" връчи академичните Оскари

Най-добрите висши училища получиха академични оскари

Университетите у нас се ползват с доверие, което е по-високо дори от това в Европейския съюз. По-голямо е доверието само към църквата и армията. Това съобщи Георги Стойчев, ръководител на консорциума, който обновява данните в рейтинговата система по поръчка на МОН.

На церемония по връчване на призове по единадесетото издание на „Рейтинг на университетите в България“ бяха отличени висшите учебни заведения, които показаха най-високи резултати през изминалата година. Церемонията, която „24 часа“ прави за шеста поредна година, е известна като "Академичните Оскари".

Церемонията се провежда с партньорството на КРИБ и компаниите “Кауфланд България”, “Геотрейдинг”, “Минстрой Холдинг”, “А1 България”, “Дънди прешъс металс”, “Каолин”, “Клийнтех България”, “Телелинк”, “Трейс Груп Холд”, “Хювефарма”, “КЦМ 2000 Груп”, УниКредит Булбанк, “Хидрострой”.

Рейтингът на университетите, който се изготвя по поръчка на Министерството на образованието и науката, е най-смисленото състезание в България. Защото е благородна надпревара между тези, които водят напред духа и интелекта на нацията – най-добрите университети. Това е състезание по писта за развитие, за да бъдат университетите все по-полезни за студентите си – с шанс за добра кариера, на бизнеса – с подготвени кадри и като цяло да допринасят за икономическото развитие.

На 20 декември "24 часа" връчи тези достойно извоювани отличия на изискана церемония в столичния грандхотел "Интерконтинентал".

Рейтингът на висшето образование е безценен ориентир за информиран избор за: какво е най-доходно да се учи в България; кои университети и кои професионални направления дават най-добри шансове за реализация на младите хора; кои са специалностите, които гарантират 100% работа веднага след дипломирането.

"Вече 11 г. рейтингът се превърна в инструмент, който може да проследява дългосрочно нуждите на пазара на труда. През тази година пречупихме една отрицателна тенденция, която продължаваше от години. За десет години студентите намаляха от 260 хил. на 200 хил. Тази година за първи път отчитаме ръст на студентите с 4 хил. души. Днес се подготвят се повече лекари, отколкото юристи. И днес икономиката е на първо място, но е следвана от педагогика и медицина. Това показва голямата трансформация на българското образование. За 7 г. делът на чуждестранните студенти се е удвоил и надхвърля 8% през настоящата година. В медицината те са 58% и по този показател сме лидер в Европа. През последните 5 г. са произведени два пъти повече научни публикации, в сравнение с предишните 5 г., подобрява се делът на тези, които остават да се реализират в България, подобрява се делът на тези, които се реализират на позиции за висше образование. Това означава, че българската икономика произвежда все по-качествени работни места, но и доходите растат", обясни Георги Стойчев, ръководител на консорциума, който обновява данните в рейтинговата система по поръчка на МОН. Той цитира и проучване на "Алфа рисърч" от октомври, според което доверието в университетите се е увеличило до 52%. Това е индикация за повишеното доверие към висшите училища, включително и в резултата на по-голямата прозрачност, която се постига с рейтинга и националната карта на висшето образование, каза още Георги Стойчев.

"Изключително важно е данните да стигнат до техните адресати, благодарение на високата популярност на "24 часа" те ще чуят най-важните послания, които днес трябва да стигнат до тях. Днес ще си спестя критичните коментари, защото е Игнажден, но ще ги споделя на ректорите, защото има за какво да говорим. Тези последователни действия, които започнаха през 2014 г., събираха консенсус в парламента и резултатите са видими и за обществото. Светът се развива бързо и напредъкът не трябва да ни успокоява, ако искаме да сме конкурентоспособни. Трябва много упорита работа в някои области - повишаване качеството и мотивацията на преподавателите. Вторият проблем за решаване е фрагментираността на нашите висши училища. Третият- научните изследвания и тяхното приложение в практиката. Истината е, че България все още е много далеч от нивото от преди 25 г. Това са отворени теми, които трябва да се проведат на експертно ниво и след няколко години да отчитаме", каза акад. Николай Денков. Обясни, че е имало и дискусия и критики за картата на висшето образование. Тя ще намери своето място, като един от важните инструменти за вземане на политически решения. Още през януари и февруари ще започне дискусия.

Министърът на образованието акад. Николай Денков връчи отличието на ректора на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков. Това е университетът с най-много първи места по професионални направления – 23.

Нашите университети се ползват с доверие, което е по-високо от това в ЕС. Използвайте го, за да убедите студентите, че образованието в България е качествено. За нас образованието е кауза и ни се иска през следващата година да започнем дебат по различните професии, подчерта издателят на "24 часа" Венелина Гочева. Първо ще започнем с медицината и педагогическите специалности. Виждам колко път изминахме от първия рейтинг. Най-важното е да убедите студентите да останат в България, каза още Венелина Гочева.

Подробен репортаж за церемонията със снимкова галерия, както и пълно видео на церемонията вижте тук