50 достойни българи отличи в. "24 часа"

50 достойни българи отличи в. "24 часа"

50 души с големи сърца бяха наградени в 19-ото издание на най-честната българска класация - “Достойните българи”. В инициативата на в. “24 часа” тази година участваха премиерите на България и Северна Македония Кирил Петков и Димитър Ковачевски. 

Вижте в 20 минути най-интересното от церемонията, провела се във вторник в зала 6 на НДК и насълзила очите на мнозина от зрителите.

Ето получилите отличия и кои ги връчваха:

Българският премиер Кирил Петков награди:
- Златните медалисти на България от Олимпиадата.
- Четвъртокласниците от Разлог Иван Фарфаров и Тимолеон Велкопулос, които това лято започнаха своеобразен "собствен бизнес" - продаваха приготвена от тях домашна лимонада, а след това дариха събраните пари на самотна майка, която се грижи за сина си - дете в нужда.

Министър-председателя на Северна Македония Димитър Ковачевски награди пожарникаря Давид Гълъбов - за втори път Достоен българин. Той мина през огъня, за да спаси две бебета при голям пожар в жилищна сграда в Благоевград. През 2017 г. пък Давид заслужи отличието с участието си в екипите, притекли се на помощ през 2016 г. след голямото наводнение в Северна Македония.

Кметът на София Йорданка Фандъкова отличи:

- 20-годишната студентка Билгюл Харунова, доброволка при Ковид болни, спасила две момичета в катастрофирал автобус.

- Ватманката Дафинка Димитрова, която спаси мъж от горяща кола.

Издателят на "24 часа" Венелина Гочева отличи:

- Татяна Лолова - посмъртно отличие. "24 часа" номинира посмъртно голямата актриса, която си отиде на 22 март 2021 г. Отличието взе внукът й Сава Светославов.

- 19-годишната Татяна Иванова от Добрич, която може да е първата българка, излетяла в Космоса и Явор Янакиев - рапъра "100 кила", който оказа финансова подкрепа за участието на Таня в Космическата академия в САЩ.

Митрополит Антоний награди 18-годишните Григор Бараков и Радослав Иванов, издирили преди полицията шофьор, който прегази моторист в Стара Загора, и избяга от мястото на инцидента.

Илияна Захариева, директор Корпоративни комуникации на А1 награди първокласничката Яна, която дари таблети за съученици.

Цветанка Минчева, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на „УниКредит Булбанк“ отличи 11-годишният Ангел, който намери и върна 10 000 лв.

Калин Пешов, член на надзорния съвет и генерален мениджър на Главболгарстрой Холдинг АД награди Люси Дяковска, обединила доброволци, за да преобразят "Парк Кайлъка"

Десислава Тальокова, изпълнителен директор на фондация "Америка за България" награди Раденко Велинов, превърна запустял цех в родопско село в център за изкуство.

Милен Врабевски награди журналиста Ники Кънчев, отдаден на каузата да помага на деца в нужда.

Христо Кънчев, носител на голямото отличие "Достоен българин" от 2012 г. награди:

- Журналистката от Би Ти Ви Кристина Газиева

- Журналистът от Нова телевизия Николай Василковски

- Журналистката Мариана Векилска от БНТ

Георги Гигов, зам.-главен инженер в Джи Пи Груп награди полицая Момчил Тошков, който скочи в ледения Дунав, за да извади млада жена.

Десислава Любенова, изпълнителен директор на Фондация „Трейс за хората” награди арх. Дора Иванова, авторката на идеята за "осиновители" на мозайките на Бузлуджа и хората, с чиито дарения 14-те мозайки от външния кръг на монумента бяха консервирани и предпазени.

Доминик Хамерс, изпълнителен директор на "Геотехмин", награди "Ангели за България" - доброволци, които обединяват енергията на българите в чужбина за благородни каузи.

Емил Кошлуков, генерален директор на БНТ отличи:

- Д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Швейцария, който в последните 2 години активно се ангажира като експерт с проблемите на COVID-19 и ваксините в българското публично пространство

- Младши сержант Атанас Секулов в деня, в който стана баща за втори път, с бързата си реакция спаси млад мъж в Благоевград, който припаднал и си глътнал езика.

Господин Йовчев, главен оперативен директор на Би Ти Ви Медия груп, награди:

- Адвокат Веселин Анестиев затвори кантората си и влезе като доброволец в COVID отделение

- Седмокласника Николай Борисов, спасил възрастен мъж, свлякъл се на улицата, когото мнозина подминаваха.

Ангелин Цачев, изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор, награди
94-годишният Георги Милушев, който извая паметник на Левски в Смолян.

Главният редактор на "24 часа" Борислав Зюмбюлев награди архитект Пламен Пламенов Мирянов, който през последните 2 години заедно със своя екип успешно реализира и участва в 8 тържествени, християнски и възрожденски концерта, обвързани с благотворителни каузи.

Популярната телевизионна водеща от Нова телевизия Ани Салич награди сестра Лидия Македонска, която в пика на коронакризата сама се грижеше за 14 болни в ковид отделение.

Всичко за церемонията на видео, снимки и репортажи вижте на 24chasa.bg тук