4 "Сребърни гвоздея" за победителите в конкурса "Къща на годината"

4 "Сребърни гвоздея" за победителите в конкурса "Къща на годината"

4 статуетки "Сребърен гвоздей" връчи списание "Идеaлен дом" на 26-ата поредна церемония за големите награди на конкурса "Къща на годината"

Скоро ще започне реализирането на проекта на Масимилиано Фуксас за пл. "Света неделя"

Бумът в строителството и продажбите на жилища продължава, а това създава нови възможности за дизайнерите и архитектите да разгърнат въображението и таланта си. И списание "Идеален дом" е авторитетната сцена, на която реализираните проекти на жилищни и обществени пространства се представят пред широка публика. В годината, в която изданието отбелязва 26-ата си годишнина, тържеството за връчването на наградите събра елита на дизайнерите и архитектите на 22 юни във "Виваком Арт хол Оборище 5".

То се осъществи с подкрепата на водещата финансова институция ПроКредит Банк, Галерия "Нюанс", световноизвестния бранд "Шнайдер Електрик", компанията "Идеал стандарт" и магазина за дизайнерско обзавеждане Каре, който наскоро откри нов обект в Пловдив.
"Идеалният дом е със "зелена" перспектива и затова темата ще е основна оттук нататък за списанието", посочи главният редактор Таня Червенкова.

"Позеленяването", към което се стреми в 21 век човечеството, няма алтернатива, ако искаме нашата цивилизация да оцелее пред заплахата за климата и за планетата. "Какво включва необятната "зелена" концепция, която касае все повече и нашия дом? От устойчивата архитектура и устойчивото строителство до последния детайл в интериора. И това вие, архитекти, строители, инвеститори и дизайнери, знаете прекрасно. "Зелени" проекти се демонстрират на всички изложения напоследък, включително и на Миланския мебелен панаир, който завърши преди седмица. По "зелени" проекти работят всички големи имена от световния дизайн - стремежът основно е да се използват предимно рециклируеми материали и по-малко агресивни химически елементи в производството на мебели, а главната цел е по-нисък въглероден отпечатък върху околната среда", обърна се Таня Червенкова към професионалистите и гостите.

Общо 38 проекта участваха в конкурса "Къща на година 2021", които бяха разделени в 5 категории - "Еднофамилни къщи", "Апартаменти", "Малкото жилище", "Обществен интериор" и "Студентски проект". В четирите категории с реализирани проекти бяха връчени статуетки "Сребърен гвоздей", изработени от художничката Невена Ваклинова.
Проектите бяха оценени от авторитетно жури в състав арх. Албена Владимирова - Андреева, която живее и работи във Виена и е първата носителка на голямата награда в първото издание на "Къща на годината" през 1997-а, арх. Александрина Ненкова, доц. д-р и ръководител на катедра "Интериор и дизайн за архитектурата" при Архитектурния факултет в Университета за архитектура, строителство и геодезия, носителка на няколко големи награди в 25-годишната история на този конкурс, и арх. Радина Гешева, която стои зад едни от най-добре оформените къщи, апартаменти, публични пространства, а от почерка й на утвърден автор се учат поколения млади архитекти.

Бе връчен и един специален приз - за нов жилищен комплекс, и той е за "Явор" АД за затвореното селище "Азимут" на морския бряг край Варна. На арх. Наталия Никова, автор на проект, наградата поднесе адвокат Димитър Димитров , съиздател в Медийна група България.

В категорията с най-мащабните проекти - на еднофамилни къщи, за наградите се състезаваха 7 реализации. Третото място е за дуета от дъщеря и баща - арх. Мина Колева и арх. Петко Колев от студио "Колев", а второто за арх. Ивета Попова от "АТГ дизайн". Голямият приз "Сребърен гвоздей" с абсолютно единодушие от журито отиде при екипа на студио "Хеликс" - арх. Севдалина Недева, арх. Емил Пелитев и арх. Камен Неделчев. Това е една наистина уникална къща и като архитектура, и като интериор и дизайн, в която е реализирана напълно и концепцията за умен дом. Наградите връчи кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Позволете ми да поздравя списание "Идеален дом" и на целия му екип за това, че представя на своите страници тези красиви, функционални, "зелени" сгради. "На всички нас това въздейства много силно, действа вдъхновяващо, действа възпитаващо и приобщава към идеята за "зелени" и "умни" сгради. Поздравявам всички дизайнери и архитекти, чиито продукти са представени на страници на сп. "Идеален дом" и поздравления за наградените. "Благодарение на вас София може да става все по-зелена", каза г-жа Фандъкова.

В най-голямата категория - "Апартаменти", участваха 24 проекта, като третото място е за Райна Марандина от студио "Маранд дизайн". Призът бе връчен от Асен Асенов, собственик и управител на фирма "Мебели Класик". Втората награда отиде при студио "Ачерно" и бе дадена от Теодора Николова от "Шнайдер Електрик". "Сребърен гвоздей" за първото място получи студио "Фимера", а наградата връчи проф. д-р арх. Бойко Кадинов.

В любимата на много читатели категория "Малкото жилище" наградата е само една и тя е за арх. Антонина Тритакова и арх. Георги Събев, които получиха статуетката си "Сребърен гвоздей" от арх. Радина Гешева.
При обществените интериори третото място е за Fine design, чиято награда връчи арх. Йоана Петрова от "Идеал Стандарт". Определени бяха две втори места - едното от тях е за авторитетния екип в състав проф. д-р Калин Тихолов, доц. д-р арх. Елица Иванова и арх. Ради Захариев за Логистичен център на бул. "Ботевградско шосе" в София. Наградата връчи Таня Червенкова. Второто е за арх. Филип Ел-Хадад от "Хаддад студио" за интериора на ресторант "Петрус". Наградата поднесе Деница Атанасова-Гергова, управител на "Виваком арт Оборище 5".
Първото място и "Сребърен гвоздей" са за арх. Петко Колев и арх. Мина Колева за елегантния черно-бял минимализъм на офиса на агенцията за имоти "Ремакс". Те получиха приза от главния архитект на София Здравко Здравков.

В категория "Студентски проекти" се състезаваха студенти от Унивеситета за архитектура, строителство и геодезия, катедра "Интериор и дизайн" при Архитектурния факултет. Третото място е за Лора Панайотова, второто за Марина Стоева, а първото за Преслава Николова. Наградите бяха връчени от арх. доц. д-р арх. Александрина Ненкова, като призьорите получават и абонамент за сп. "Идеален дом".

Преди церемонията бяха представени две гледни точки, засягащи идеята за "зелената" перспектива както на частни и обществени пространства, така и на градската среда.
Един от начините да направим собственото си жилище по-хармонично, щадящо природата и "по-умно" е наличието на системи и устройства, пестящи енергия. За целта са нужни инвестиции, а те вече са възможни бързо и професионално с концепцията на ПроКредит Банк "Кредит Зелена инвестиция". Финансовите продукти на банката представиха Константин Киров, ръководител отдел "Опазване на околната среда и Зелени проекти" и Яна Дуржева, експерт бизнес отдел "Физически лица".

"Зелената тема става все по-нашумяла в последните години във всеки един сектор, а в последните няколко години банката предлага услуги и на физически лица, особено на тези, които са силно насочени към дигитални канали", каза Константин Киров и посочи, че още от 2012 година ПроКредит Банк предоставя 3 вида кредити със "зелена" насоченост - за възобновяема енергия, за енергийна ефективност и за "зелени" инвестиции и околна среда, което е дългосрочна инвестиция, която се изплаща до около 6 години. Яна Дуржева разказа за конкретни реализации на цялостни проекти с продукти на банката. Сред тях са къща в София, при която вече са спестени около 70% от месечните разходи за електроенергия, и сграда във Варна, при която годишните спестявания от енергия са на стойност от минимум 215 хиляди лева.

"Темата за "зеления" град и за идеалния дом винаги ни е в главата, но когато дойде икономическата криза започваме да се сещаме, че тези неща са изключително важни", каза главният архитект на София Здравко Здравков.

"Предстои Общинският съвет да възприеме стандартите за настилките и градското обзавеждане, които да дадат една добра визия на града", посочи Здравков. Той е убеден, че темата за "зелената" енергия и екологичните къщи ще е все по-важна, а също, че оценим, че е добре сами да произвеждаме енергия и да я пестим, за да ни е по-евтин животът.
Голямата новина, споделена от арх. Здравков, е, че през следващите две седмици предстои да излезе разрешението за строеж и да стартира реализацията на проекта за новия облик на площад "Света Неделя" на световноизвестния арх. Масимилиано Фуксас.

Още за церемонията по връчване на отличията в тазгодишния конкурс "Къща на годината" и снимкова галерия вижте на 24chasa.bg тук