Есенен наръчник за хоби фермерите

Есенен наръчник за хоби фермерите

Всички правила за съхранението на отделните видове зеленчуци ще намерите в книгата "365 дни Градина хоби" есен. Търсете я на пазара от 15 септември.
Всеки, който е отгледал повече зеленчуци, иска да ги съхрани възможно по-дълго време. Това, разбира се, в домашни условия не е много лесно начинание.
Ето защо е важно да се знае какви процеси протичат в зеленчуците и как можем да им повлияем.
Най-устойчиви са тиквите, цвеклото, картофите, морковите, лукът, чесънът и зелето. Много по-бързо се развалят доматите, чушките, патладжаните, краставиците, тиквичките. Всички те имат месеста вътрешност, чиято биологична роля е да осигурява хранителни вещества за семената. Те растат до определено време за нейна сметка, след което тя презрява и умира.
Практически е невъзможно да се съхраняват зелените растения - салати, спанак, пера от лук и др. От момента на отделянето им от растението майка те вече не изпълняват никакви биологични функции.
Загубите в теглото, влошаването на качеството се увеличават, ако помещението, където се съхраняват зеленчуците, не се проветрява и там се образува много въглероден двуокис и се покачва температурата.
Как да се опитате да забавите
интензивността на дишането
на зеленчуците?

След събирането бързо ги охладете - във фризер или зимник, като ги опаковате, за да намалите достъпа на кислород от въздуха. При това, докато кислородът намалява, се увеличава въглеродът, който до определена концентрация служи за консервант. Но при прекалено ниска температура или много плътна опаковка, излишъкът на въглерод в тъканите на растенията води до ферментация с образуване на отровни вещества, разложение и гниене.
Важно е редовно да проверявате оставените за съхранение зеленчуци и да изхвърляте развалените
За продължителността на съхранение влияние оказва не само видът на зеленчука, но и условията, при които се поставя.
За да запазите по-дълго време реколтата, която сте прибрали от зеленчуковите лехи, важно е да спазите някои основни изисквания. Най-добре е, разбира се, продукцията да се постави при контролирани условия, но вкъщи това не е възможно.
В домашни условия съхранението става най-добре в мазето, на тавана, на остъклена тераса, както и в ровници в градината.