10 българи, финалисти в конкурса на "24 часа" "Големите малки", показаха на 240 кое е важното

10 българи, финалисти в конкурса на "24 часа" "Големите малки", показаха на 240 кое е важното


Защо те са големи, а политиците - малки? Този въпрос задава “24 часа” от първата си страница в броя в четвъртък. И дава тук отговора с историите на няколко българи със смели идеи и мечти.

Часове преди да се появи вестникът, 10-те финалисти в осмия конкурс на “24 часа” “Големите малки” видяха недовършената първа страница, която издателят на медията Венелина Гочева показа. Вицепрезидентът Илияна Йотова нарече срядата “ден на контраста”, имайки предвид как забуксува парламентът.

На церемонията в “София Тех парк” дойдоха хора със смели идеи и мечти. Те получават реклама за 10 000 лв. в хартиеното издание и сайта на “24 часа”.  Всички кандидатствали имат 50% отстъпка за реклама през 2023 г.

Дигитални платформи, производители на храни, социални дейности и малко летище са победителите тази година в “Големите малки”.

В категория “стартиращ бизнес” първа бе отличена фермата за аспержи в село Джулюница на предприемача Христо Анчев, завърнал се от Англия през 2017 година.

“Като участник в журито успях да видя, че малките фирми у нас не се отказват да бъдат забелязани и правят услуги и продукти, които са конкурентни, и то въпреки трудностите в днешно време. Фирмата в Джулюница за мен беше едно от добрите открития”, каза управителят на “София Тех парк” Тодор Младенов.

А Христо Анчев напомни, че не е единственият фермер, който заслужава награда. “Нашата мисия е до 5 години да сме най-големите на Балканите и това ще се случи”, убеден е предприемачът.

Георги Тахов, изпълнителен директор на фонд “Земеделие”, връчи отличие на предприятие за преработка на шипки “Балевски и Киров” ООД. И отбеляза, че награденият е един от получателите на субсидия от фонд “Земеделие”.

“Създадохме първото специализирано предприятие за преработка на шипка в Европа. Искахме да дадем стойност, която да остане тук. Работим с млади хора, средната възраст на персонала е 29 години, разказа Балевски.

Сред финалистите е и “Вайбс Диджитъл ЕООД” - стартъп, който стои зад иновативната платформа tryagain.shop - онлайн магазин за селектирана мода секънд хенд.

“Фирмата бе мой личен фаворит като член на журито, тъй като създава възможности за устойчиво развитие в своята област и е добър пример за това”, заяви Гълъбин Гълъбов, изпълнителен директор на Българската агенция за експортно застраховане, която за поредна година е партньор на “Големите малки”.

Станислава Симидчийска акцентира върху приоритетите на своя бизнес - да направи качествените дрехи достъпни, да създава устойчив гардероб и да опазва природата.

В категория “Устойчиво развитие” бе отличен и Центърът за творческо обучение - неправителствена организация, която успява да свърже 1 милион български преподаватели, ученици и студенти с най-добрите технологии и решения на Google, Intel, LEGO Education, Space Camp Turkey и др.

Центърът е предоставил безплатно на министерството на образованието 1 200 000 електронни Google профила, допринесъл е за дигиталната трансформация на над 500 училища и 200 детски градини.

От самото начало припознахме този конкурс, защото и ние в А1 да подкрепяме малкия и среден бизнес, а сред нашите каузи са дигиталното обучение, увери Илиана Захариева, директор “Корпоративни комуникации” в А1. А управителят на центъра Александър Ангелов разказа, че 15 години работи там, където образованието и дигиталните технологии се пресичат.

В категорията “Устойчиво развитие” Филип Попов, шеф на управление “Банкиране малък бизнес” в Пощенска банка, отличи още “Парадайс електрик ГРУП” ЕООД. Компанията се занимава с изграждане на мълниезащитни инсталации. Създателят ѝ Ернесто Нориега Стефанов е електроинженер с 20 години стаж.

“Бих пожелал на всички участници да запазят устрема си поне докато не станат големи, а и след това”, призова Филип Попов и обяви, че на всички в конкурса Пощенска банка ще предложи преференциално бизнес обслужване.

“Половин кубинец, половин българин съм, 16 г. съм в България, когато пристигнах тук, не говорех български. Благодаря на “24 часа” и на семейството ми, че сбъдна една мечта, идвам от държава, в която темата за мълниезащитата е доста развита. С опита ни защитихме много предприятия в България” , каза Ернесто Стефанов.

С отличие си тръгна от церемонията и “Ава скай” - сбъднатата преди 20 г. мечта на Ани и Ангел Стаменови да показват света отвисоко с парашут.

“Надявам се да разкажете тези истории, за да се вдъхновят и другите от тях”, пожела председателят на Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия Бойко Таков.

“Искам да пожелая на микро- и малкия бизнес да вярват в мечтите си, така както моите родители сбъднаха нашата”, заяви Весела Стаменова-Джорова, управител на “Ава скай”. И разказа как от гола поляна родителите ѝ са направили своето малко летище в Северозападна България, което днес е център за стотици любители на адреналина.

В категорията “Иновативна фирма” отличие взе Биляна Танева от “Foodobox 2021” ЕООД. Мобилното приложение се бори с разхищението на храната като посредник между хранителните бизнеси и крайните потребители.

“Пари за иновации има, ние работим на пълни обороти, за да ги осигурим”, увери при връчването на наградата Александър Пулев, служебен министър на иновациите и растежа. Той припомни, че министерството е осигурило 6 млрд. лв. за следващия програмен период за микро-, малки и средни предприятия. По-голямата част от този ресурс е свързана с вече одобрените оперативни програми за новия програмен период, а другата - с плана за възстановяване и устойчивост, уточни Пулев.

“За последната година и половина успяхме да достигнем до много бизнеси, на които всеки ден помагаме да се справим с разхищението на храната”, каза Биляна Танева.

Издателят на “24 часа” Венелина Гочева отличи в категория “Социално предприемачество” “Виник 10”. Силвия Трифонова чрез платформата Her Startup помага на майки да се завърнат на работа, но и да създават собствени бизнеси.

“Майка съм на 3 деца, основах платформата преди 6 г. Мисията ни е да дадем по-добра кариерна реализация на родителите”, благодари Силвия.

За “Социално предприемачество” бе отличена и “Работоспособни.бг” ЕООД - платформата помага на хора с увреждания да намерят професионална реализация.

“Имах десетки срещи с чужди инвеститори, които ми изтъкваха, че са възхитени от изобилието на таланти в България. И вие го доказвате”, обърна се към тях служебният министър на икономиката Никола Стоянов, който покани всички участници в министерството, за да ги опознае отблизо.

Вицепрезидентът Илияна Йотова връчи награда на фондация “Социалната чайна”, която подпомага млади хора, израснали в социални домове без родители. 

“Елате в “Чайната” и вижте това, което аз виждам всяка година - много младежи, в началото на годината бяха 17. Кое заведение може да си позволи да наеме 17 човека просто защото иска да има тези 17 човека при себе си”, каза Александър Куманов от фондацията. И подчерта: “Нашите хора не са разход, те са приход”.

За поредна година партньори на конкурса “Големите малки” са Пощенска банка, Българската агенция за експортно застраховане, А1, министерството на икономиката, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, “София Тех парк”.

Още по темата вижте на 24chasa.bg тук