23 академични оскара връчи вестник "24 часа"

23 академични оскара
връчи вестник "24 часа"

11 министри на образованието след 1989 г. събра годишната церемония за отличаване на университетите отличници според рейтинга на висшите училища. “24 часа” събира ректори и бизнес на тази церемония за седма поредна година. Тя е известна като Академичните оскари.

На това най-смислено състезание в сферата на духа и интелекта дойде вицепрезидентът Илияна Йотова. 23-ма ректори на университети, които са първи в професионални направления според новия рейтинг на висшите училища, получиха отличия - специални табели.

Георги Стойчев, ръководител на екипа, който подготвя рейтинговата система, изнесе данни от социологическо проучване, според което сред младите (18 - 29 г.) университетите оглавяват класацията по доверие, получавайки в тази възрастова група рекордно високи стойности за целия период от 2010 г. насам. През юли 2022 г. 59% от младите заявяват, че имат доверие на висшите училища в страната според представително проучване на “Алфа рисърч”.

Висшите училища са трети по доверие сред всички пълнолетни българи, изпреварени само от църквата и президента. Данните показват, че доверието към висшите училища сред младите отбелязва ръст след 2015 г. Той е заради последователни реформи, след които висшето образование е най-прозрачната сфера в България.

Една от задачите е да опитаме да подобрим качеството на училищното образование и да преодолеем неравенствата, за да могат хора, включително от уязвими общности, да получат добро образование. Оттук нататък потенциалът на висшето ще зависи много от това, което се случва в училищното, каза Стойчев.

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Не са много институциите като в. "24 часа", които могат да съберат бивши министри на едно място

Първо, добри думи за рейтинга на университетите, “24 часа” и “Отворено общество” - не са много институциите в страната, които могат да съберат министри от най-различни правителства на едно място. За 25 години “24 часа” има над 220 инициативи. Аз не познавам друга медия, която да се занимава с толкова разнопосочни теми и да упорства толкова много в публичността на тези инициативи, да събира толкова много и шарени мнения. За да подсказва на онези, от които се чака да вземат решенията, най-добрите резултати и най-успешните решения.

Ако днес сме на академичните оскари, то тази инициатива не е сама за себе си. Тя е предхождана то друга - за средните училища, както и "Учи, за да работиш", каза Йотова.

Рейтинговата система на университетите е най-важна в две направления. Тя е пътеводител за младите, за да изберат университет. Тя им показва, че не е важно да учиш онова, което най-много ти харесва, но да имаш едно наум, че утре трябва да се реализираш на пазара на труда, да получиш най-добрите познания, да имаш възможност и за научна дейност.

Вицепрезидентът се обърна към ректора на Медицинския университет акад. Лъчезар Трайков: Искам специално да ви поздравя за чудесното интервю за “24 часа”, в което разказвате как се прави наука в условията на пандемия.

Рейтинговата система е панорамна снимка за това, което е висшето образование в България. Това е цялостен анализ с практическо, но и стратегическо значение, тъй като чрез него трябва да се раждат добрите образователни стратегии занапред. Тенденцията е чудесна - само 2% от завършилите висше образование не са се реализирали на пазара на труда м.г.

Вицепрезидентът Илияна Йотова връчи отличието на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков. Университетът е с най-много първи места в професионални направления - 21.

Проф. Сашо Пенов: По-малко са тези, които искат да учат в чужбина

“Рейгинговата система се превърна в основен източник на познание за развитие на образователната система. Тази година отчитаме по-ниска безработица, по-малък брой ученици, които искат да учат в чужбина”, каза министър проф. Сашо Пенов.

“Искам да благодаря на “24 часа”, защото сте от малкото медии, които отразяват положителните събития и в областта на образованието, и в обществения живот. В международен мащаб поне в Европа няма толкова добра рейтингова система”, каза проф. Герджиков.

Николай Вълканов и акад. Лъчезар Трайков: Бизнесът получава изключително подготвени кадри

“Бизнесът получава изключително подготвени кадри. Ние от Българската минно-геоложка камара сме пример как бизнесът трябва да работи с университетите. Имаме стипендии, стажантски програми, апаратура. Бизнес и образование трябва да бъдем заедно, за да вървим напред”, каза Николай Вълканов, председател на Съвета на директорите на “Минстрой холдинг”, председател на УС на Българската минно-геоложка камара.

““24 часа” за пореден път показа, че добрите дела в тази страна имат своята трибуна”, каза акад. Лъчезар Трайков.

Мила Вълкова и проф. Димитър Димитров: Чудесните ви възпитаници се интегрират в бизнеса

“Усилията, които полагате, се виждат в чудесните възпитаници, които бизнесът интегрира”, каза Мила Вълкова.

“Рейтинговата система играе своята роля. Ние непрекъснато се вглеждаме в това, в което сме направили. От 3 г. сме част от голям европейски консорциум ENGAGE.EU, следващия път ще помоля да бъдем включени като консорциум в рейтинговата система”, каза ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров.

Илияна Захариева и проф. Иван Кралов: Има глад за инженери и компютърни специалисти

“Ние, бизнесът, се борим за инженери и компютърни специалисти, има голям глад. Традиционно си партнираме с Техническия университет с кариерни дни, лекции и стажове. Пожелавам все повече и по-качествени кадри, имаме нужда от тях”, каза Илияна Захариева, директор “Корпоративни комуникации” в А1.

Инженерите са тези, които създават принадената стойност, каза проф. Иван Кралов и пожела на ректорите да се срещат и по класации на европейската сцена.

Тим Курт и проф. Сеня Терзиева: Тук е бъдещето на нашата индустрия

Вашите студенти днес са бъдещето на нашата индустрия, каза изпълнителният директор и вицепрезидент на “Аурубис България” Тим Курт, връчвайки наградата на Химико-технологичния и металургичен университет.

“Резултатите, които получаваме, анализираме подробно. Помолих академичния съвет да гледа внимателно детайлите, защото конкуренцията е голяма. Последователността на действията на МОН показва много ясно тенденциите. Това, което е взето като мерки за подобряване на висшето образование, действително работи, заяви ректорът проф. Сеня Терзиева.

“Аурубис” държи най-високите стандарти сред индустриите в България. Горда съм, че в това предприятие нито един инженер металург не е завършил друг университет освен ХТМУ, подчерта тя.

Емилия Илиева и проф. Ивайло Копрев: Студентите да се реализират в България

“За мен е изключителна чест, че “Геотрейдинг” АД, част от Група ГЕОТЕХМИН, за поредна година връчва наградата на Минно-геоложкия университет. Нашето сътрудничество е дългосрочно и през тази година продължихме да го подкрепяме, да даваме стипендии, да организираме стажантски програми, участвахме в оборудването на първия интерактивен кабинет в Минно-геоложкия университет. Осигуряваме възможности на студентите да практикуват при нас със съвременни машини и технологии и да искат да се реализират в България”, каза Емилия Илиева, изпълнителен директор на “Геотрейдинг” АД.

“Искам да благодаря на минната индустрия, че през тези 70 г. е опората на страната и нашия университет. Подземните богатства не са само под земята, богатствата са нашите деца. Мисията ни е една - да образоваме тези деца, и мисля, че се справяме”, каза проф. Ивайло Копрев.

Йорданка Фандъкова и проф. Пламен Дойнов: София привлича талантите като образователен център на България

“София е образователният център на България. 23 са акредитираните висши училища и това е най-големият ни шанс, това привлича талантите. Няма университет, с който да не си партнираме. В сферата на културата е мастър класът на Райна Кабаиванска”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова, бивш образователен министър.

“Има парадокс, че недържавен университет е първи в направление “Теория на изкуството”. Сякаш не е работа на частен университет да се грижи за това. Но за НБУ е важно да обучава професионалисти, да дава знания и умения, но и да дава нещо, което трудно ще измери рейтинговата система - култура. Затова НБУ няма да спре да фаворизира хуманитарните специалности и да създава повече култура”, каза проф. Пламен Дойнов, ректор на НБУ.

Андреа Тониети и Дейвид Евънс: Инвестираме в университетите - вярваме, че така се расте

УниКредит Булбанк държи много на своето партньорство с университетите в България. Инвестираме, защото вярваме, че това е много важно за системата и създава възможности за растеж, каза членът на УС на УниКредит Булбанк Андреа Тониети, който връчи награда на президента на Американския университет в България Дейвид Евънс. Тя е за първото място в “Администрация и управление”, “Обществени комуникации и информационни науки” и “Политически науки”.

“Ще се радваме да допринесем за развитието на България и региона чрез нашите специалности. Очакваме с нетърпение да работим заедно за това да развиваме образованието. Родом съм от Лос Анджелис и винаги съм искал да спечеля “Оскар”, сподели пък Дейвид Евънс.

Марияна Хамънова и проф. Георги Янков: Културата може да ни обедини

“В нашата компания работим с чисти технологии, с редица университети си сътрудничим за важни теми - околна среда, води, отпадъци. Културата може да ни обедини като нация”, убедена е Марияна Хамънова, изпълнителен директор на “Клийнтех”.

“Благодаря на бизнеса, че започна да инвестира в изкуството. Благодаря и на студентите”, каза проф. Георги Янков, ректор на Националната художествена академия.

Ирена Цакова и проф. Христина Янчева: Това, което не може да порасте, може да се добие

Това, което не може да порасте, може да се добие: това е връзката ни с Аграрния университет. Продължете да бъдете иновативни и да давате възможност на студентите. Така директорът “Разрешителни и правни дейности” на “Дънди прешъс металс” Ирена Цакова поздрави ректора на Аграрния университет - Пловдив, проф. Христина Янчева за първото място в направления “Растениевъдство” и “Растителна защита”.

“Признати сме на европейския образователен пазар, защото станахме част от европейския хъб по биоземеделие и този по биоикономика, както и част от единствения алианс по природни науки в Европа. Това ще даде възможност на нашите студенти да се движат в Европа, да се обучават и бъдат конкурентоспособни на пазара”, каза проф. Янчева.

Венелина Гочева, проф. Апостол Славчев и проф. Красимир Петков: Шампионите обединяват българите, създавайте ги!

“Едно от малкото нещата, които обединяват българите, са шампионите в спорта. Така че най-важната задача на спортната академия е да създава лидери във всеки спорт. С тези думи издателят на “24 часа” Венелина Гочева се обърна към зам.-ректора на Националната спортна академия “Васил Левски” проф. Апостол Славчев и декана на факултет “Спорт” проф. Красимир Петков. На тях тя връчи наградата за първо място в направление “Спорт”.

Благодаря от името на НСА. Получаваме тази награда за пореден път, но радостта, която всеки един от вас изпитва от спортните успехи, е дълбоко конспирирана зад действията на нашата академия, каза проф. Красимир Петков.

Проф. Николай Вълканов и проф. Иван Марков: Браво на бъдещите архитекти и строители, благодарност на бизнеса за подкрепата

“За мен е огромно удоволствие да получа наградата и я приемам като израз на висока оценка за цялостната работа на преподавателите, студентите и служителите, за което от сърце им благодаря. Благодаря на организаторите в. “24 часа” и на г-н Стойчев за чудесно свършена работа. Благодаря на Вълканов, който е член на нашето настоятелство, за неоценимата помощ, която ни оказва", каза ректорът на Университета по архитектура, строителство и геодезия проф. Марков.

Проф. Тодор Танев и проф. Сава Димитров: Изкуството ни не се докосва, но вълнува целия свят

За мен е привилегия да получа тази награда, която Националната музикална академия постига благодарение на моите колеги. Нашето изкуство не може да се докосне, но вълнува публиката в целия свят. Това подчерта ректорът проф. Сава Димитров. Академията е първа в направление “Музикално и танцово изкуство”. Призът ѝ бе връчен от бившия министър на образованието проф. Тодор Танев.

Много дълбоко искам да благодаря на “24 часа”, че създава възможност за едно справедливо и равно отношение към университетите чрез този чудесен и уникален празник за всички нас - излизането на рейтинговата система, каза проф. Танев.

Бившият образователен министър сподели: “Този пскар, който получава Музикалната академия, ме кара да си мисля - защо не направих повече”.

Красимир Вълчев и проф. Иван Илиев: Готвим кадрите си за живата природа

Благодаря ви за признанието. То е дело на колегите от Лесотехническия университет, който готви кадри за живата природа в България. Ние я ползваме назаем от бъдещите поколения. Позволявам си да споделя слогана на Лесотехническия университет: “С български корени и европейски стандарти”, каза ректорът на ЛТУ проф. Иван Илиев.

“Ние в министерството сме казвали, че “24 часа” трябва да бъде записана като национално-обществена медия. Помагате ни да водим градивен и смислен разговор по темата образование”, подчерта бившият министър на образованието Красимир Вълчев.

Христо Грозданов и проф. Добри Ярков: “Не градете дувари помежду си, а мостове, които да ви свържат”

“Ще си позволя да цитирам Колю Фичето, който казва: “Не градете толкова дувари помежду си, а повече мостове, които да ви свържат”. И да се опитам да провокирам ректорите - да правят повече връзки помежду си, да създават повече интердисциплинарни магистърски и бакалавърски програми, така че студентите да имат много по-широки фундаменти.” Това посъветва управителят на Института по транспортно строителство и инфраструктура гл.ас. д-р инж. Христо Грозданов.

“Имаме два факултета със 100 г. история, които заслужено получават тази награда. През 2022 г. изпълнихме 100% от държавната поръчка, имаме много мотивирани студенти, които са първи курс при нас”, разказа ректорът проф. Добри Ярков.

Акад. Николай Денков и полк. доц. Димитър Ташков: По Алиса: Тичайте по-бързо, за да стигнете напред

“Конкуренцията за тази награда е между 4 университета и не е лесно да поддържаме първото място.” Това каза полк. доц. Димитър Ташков, зам.-началник на Военната академия в София.

“Това ми е любимата церемония. Ярък символ е как трябва да оценяваме висшето образование. Не знам друго събитие, което може да събере 11 министри - това е приемствеността. Нищо не би се случило без нея”, каза акад. Николай Денков. Реформите срещат съпротива, но не е лошо. Ръководя се от максимата в “Алиса в страната на чудесата” - “Ако искате да останете на едно място, трябва да тичате много бързо, ако искате да отидете на друго място, трябва да тичате още по-бързо”, каза Денков.

Проф. Румяна Коларова и проф. Мариана Мурджева: Невинаги хубавото се вижда с очите

Малкият принц казва, че невинаги хубавите неща се виждат с очите, а се усещат със сърцето. Благодаря на държавата, че не само с очите си видя добрите ни идеи, а защото със сърцето ни подкрепи, каза ректорът на МУ-Пловдив, проф. Мариана Мурджева. Тя получи награда от бившия министър на образованието проф. Румяна Коларова.

Надявам се да се превърнем в ефективна общност, която, ако не действа глобално, то поне много интензивно в европейската академична общност, каза проф. Коларова.

Проф. Даниел Вълчев и доц. Иван Видолов: Пътят трябва да се измисли, но и да се отстоява

Рейтинговата система е запазена марка. Тя е едно от средствата, което дава най-ясна представа за нуждите на образованието, бе категоричен ректорът на Академията на МВР старши комисар доц. д-р Иван Видолов. Отличието за първо място в “Национална сигурност” му бе връчено от бившия министър на образованието проф. Даниел Вълчев, който направи рейтинга държавна политика.

Но мен много ми хареса цитатът, че онова, което не може да се добие, трябва да се измисли. Редът, от който е тръгнало нашето общество, не само трябва да се измисли, но и да се отстоява, затова поздравления, каза проф. Вълчев.

Проф. Георги Фотев и проф. Христо Бонджолов: Политиците да помогнат тази държава да има бюджет

“Към хората, които са в политиката - направете така, че държавата да има бюджет. Моля ви от името на всички ректори на държавни университети, за да можем да успокоим хората и да работим нормално, а за да работим нормално, трябва да създадем условия. Надявам се да намерите общ език”, пожела ректорът на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов, отличен от проф. Георги Фотев.

Има огромно значение в кой университет завършва младият човек и по какъв начин се управляват университетите, за да се справят с невероятните предизвикателства, категоричен е и бившият министър проф. Фотев.

Проф. Николай Милошев и проф. Тони Шекерджиева: Елате в “оазиса на изкуствата” в столицата на културата - Пловдив

Ние сме един оазис на изкуствата извън София, но ако може да погледнете в една бивша европейска столица на изкуството, ще видите какво всъщност съдържа тя с нашия ВУЗ. В това е категорична ректорката на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив, проф. Таня Шекерджиева-Новак. Тя получи награда за първо място в “Теория на изкуствата” от бившия министър на отбразованието чл.-кор. проф. Николай Милошев.

Проф. Албена Чавдарова и проф. Станислав Семерджиев: Култура, мир и пари за

висшето образование

“Скъпи хора на духа, за мен е радост, че съм ректор на Национална академия за театрално и филмово изкуство. Искам да си пожелаем да има мир, да има бюджет и в него да има повече пари за университетите", каза проф. Семерджиев.

Заместник-министърът на образованието проф. Албена Чавдарова благодари на всички университети за съвместната работа.

Още подробности и богата снимкова галерия вижте на 24chasa.bg тук