Големите удари на в. „168 часа”, който навърши 28 г.

Големите удари на в. „168 часа”, 
който навърши 28 г.

Всички, които са тръгнали от „168 часа”, знаят, че името на вестника отваря врати. В която и редакция да отидат, щом кажат, че са работили в седмичника, който навърши 28 години, чуват едно: „Това е символът на разследващата журналистика”.

     28 години вече репортерите попадат в екшън ситуации като на кино и влизат под прикритие, за да хванат скандални схеми.

     Сладкият начин за избягване на данъци чрез офшорни фирми бе разкрит за българската публика през 1994 г. Тогава Радостина Константинова и Зоя Димитрова написаха репортаж от приказния не само заради природата си остров Ман.

     Само Даниела Теофанова успя да разговаря в затвора в Истанбул със стрелеца срещу папа Йоан Павел Втори - Мехмед Али Агджа. Той посреща репортера облечен в анцуг и избеляла синя фланелка с червени райета на ръкавите, сякаш току-що излиза от фитнеса. Интервюто виси на косъм, след като чува въпроса: „Вие убиец ли сте?”

     Вестникът първи показа на българите как точно работи моделът на партиите за купуване на гласове. Около 10 журналисти се внедриха тайно във веригата от десетници, стотници и хилядници до самия изборен ден и разказаха чутото и видяното.

     „168часа” наложи и нарицателното име „калинки” за некомпетентни представители на властта, след като разкри, че шефката на Държавен фонд „Земеделие” Калина Илиева е с фалшива диплома.

     Изданието заедно с Би Ти Ви жегна суетата на депутатите, като ги подложи на социален експеримент. Всички депутати получиха предложение за безплатни

телефони „Верту” и 16 от тях се поддадоха на изкушението да напуснат пленарната зала, за да получат своя подарък. И това не са всички удари на любимия вестник.

Повече за тях четете на 168chasa.bg