Гунди, какъвто не го познавате

Гунди, какъвто не го познавате

Това е заглавието на уникална биографична книга за футболната легенда на „Левски” и България Георги Аспарухов (изд. на Книгоиздателска къща „ТРУД”).
„Гунди щеше да навърши 75 години на 4 май 2018 г., ако Бог не го бе прибрал толкова рано в небесния отбор на звездите – пишат авторите. – Годишнината от неговото рождение е поводът в тази книга да бъдат събрани 28 истории за големия нападател. Точно колкото са годините, които Аспарухов бе на този свят”.
     Наистина, Георги Аспарухов живее само 28 години и за това кратко време се превръща във вероятно най-обичания български футболист. Минава като комета през родния спорт, преди да изгори в жестока автомобилна катастрофа на 30 юни 1971 г. Историите, които ще прочетете в книгата, са събрани от авторите – Елица Михайлова, Георги Иванова, Добромир Добрев, Кристиан Иванов, през техния журналистически път. Лични срещи с най-близките хора на Аспарухов ще го разкрият най-обичания ни футболист пред вас в светлина, в която не сте го виждали.
     В „Гунди – какъвто не го познавате” освен уникалните снимки, ще научите много неща за личния живот на футболиста, за перипетиите, през които минава в професионален план, за това защо талант като него не намира изява извън България, за многото контузии, и затова как се случва катастрофата, отнела неговия живот и живота на друг обичан футболист – Никола Котков.
     За пръв път може би ще разберете и откъде идва прякорът – Гунди:

„В онези игри се ражда и прякорът на Гошко – Гунди. Малкият футболист е чул разговор на баща си Аспарух за бившия славен играч Георги Георгиев – Чудото от „Раковски”. Та именно той може да се счита за кръстник на прякора на Гошко. Онзи футболист навремето е един от най-добрите. Та затова първо го наричат Чудни. После става на Чунди. А накрая вземат и първата буква от името му Георги, та го прекрояват на Гунди. Малкият Гошко умело запомня това и го приема като някаква футболна йерархия. И той иска да премине последователно през Чудни – Чунди – Гунди. Оттогава започва да се представя като: „Гошко, но ми викат Гунди”. Като го питат: „Какво е това Гунди”, той смело отговаря: „Не от всички Гошовци става Гунди, първо трябва да си Чудни, после Чунди и накрая Гунди”.”

Книгата ще има две официални премиери точно на 4 май, деня, в който се навършват 75 години от рождението на вероятно най-обичания роден футболист.
Изданието ще бъде представено в залата за пресконференции на стадион „Георги Аспарухов” в 16,30 ч, малко преди срещата между „Левски” и „Ботев”, посветена на Гунди. От 16,00 ч на юбилеен концерт в Музикалния театър, организиран от фенклуба на Гунди, ще се състои още една премиера.

Уникалното издание може да поръчате онлайн на trud.cc тук