"24 часа" връчи академичните оскари

Министерството на образованието, “Отворено общество” и “24 часа” за трети път направиха публични резултатите от рейтинга на висшите училища

 Най-смисленото състезание между университетите събра 25-има ректори, министри, кметове и бизнес на церемония по награждаване на отличниците в рейтинговата система на висшите училища в България. Отличията бяха раздадени в Клуб 1 на НДК на 12 февруари. Това бе третата годишна церемония, която “24 часа” организира. 

Партньори бяха “Кауфланд-България”, “Геотрейдинг”, “Уникредит Булбанк”, “Каолин”, “Хидрострой” и “Дънди прешъс метълс”.

Сред хората, които връчваха отличията, бяха ръководителят на представителството на ЕК у нас Огнян Златев, министрът на образованието Красимир Вълчев, земеделският министър Румен Порожанов, началникът на отбраната ген. Андрей Боцев, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, директорът на Народния театър Мариус Донкин, бившият председател на Народното събрание проф. Огнян Герджиков.

Специални табели получиха ректорите на университетите, които са първи в различните професионални направления според новия рейтинг на висшите училища у нас.

Георги Стойчев от консорциума, който изготвя рейтингите, обобщи, че има 4 добри тенденции в българското висше образование и 1 лоша. Лошата е, че намалява броят на студентите. Има обаче концентрация на по-голям дял студенти в направления, в които има по-добра реализация на пазара на труда. Има концентрация на по-голям дял студенти във висшите училища в съответното направление, при които има по-добра реализация на завършилите на пазара на труда. Постепено се подобрява и връзката на висшето образование с пазара на труда. Качеството и количеството на научните публикации на българските висши училища видимо се подобрява.

Подробен репортаж за церемонията четете на 24chasa.bg тук