Пътна карта за модерно образование до 2021 г. предложихме на МОН

Пътна карта за модерно образование
до 2021 г. предложихме на МОН

Меморандум със своите предложения и пътна карта как да бъде постигнато дигитално образование в следващите две години предложиха ученици, родители и учители на министерството на образованието. Това стана на конференцията „Образование 4.0“, организирана от „24 часа“ и „Виваком“ на 21 февруари. Над 200 ученици, родители и учители дойдоха в зала 6 на НДК, за да представят исканията и предложенията си пред министър Красимир Вълчев.

Меморандумът обединява предложенията на трите групи, които бяха дадени на серията дебати, които се проведоха в последната година. Предложенията бяха представени от Гергана Паси от „Дигитална национална коалиция“

„Не съм експерт в образованието, но доколкото съм майка на три деца, мога да бъде представена и така“, започна изказването си Паси.

Меморандумът предлага и дефиниция какво е дигиталното образование. То предлага обучение с онлайн съдържание и чрез специални материали и устройства, цели да създаде дигитална и медийна грамотност и дава възможност за персонализиране на образованието към нуждите и способностите на всеки ученик, изброи Гергана Паси.

Дигиталното образование не е самоцел, а форма, средство да осъществим нови цели. Търсим атрактивно представяне на учебния материал, насочване на децата към професии с висока добавена стойност. Търсим и преодоляване на непродуктивни и порочни практики като частните уроци. Преодоляване на функционалната неграмотност на учениците. Търсим умения за безопасно използване на интернет и способност да разграничават истина от фалшива информация. Тези цели бяха изброени от г-жа Паси.

„24 часа“ ще е нашето оръжие да напомняме на министерството по кой път трябва да вървим, подчерта тя.

Пътната карта, предложена от родители, учители и ученици включва свободен достъп за учебни цели до интернет в края на 2019, платформа за обмен на добри образователни практики между учителите, ефективно използване на облачното пространство до края на 2020 и стандарт за оборудване на класни стаи с дигитални технологии и въвеждане на дигитално съдържание при преподаване в училище до средата на 2021 година.

Още подробности и видеоматериали вижте на 24chasa.bg тук