"24 часа" отличи за 17-и път "Достойните българи на годината"

"24 часа" отличи за 17-и път
"Достойните българи на годината"

700 станаха отличените като "Достойни българи" след 17-тата церемония, която "24 часа" организира. На предните 16 наградата бе получена от 650 българи, извършили добри дела и спасили човешки животи.

За да направи още по-популярни историите на достойните българи, "24 часа" ще създаде специална виртуална карта на доброто, която ще бъде публикувана на сайта www.24chasa.bg.

Първата награда на тазгодишната церемония връчи вицепремиерът Томислав Дончев. Той даде отличието на Кирил Петков - инициатор за създаването на Центъра за приложни изследвания и иновации в Софийския университет, в който учат годишно 25 студенти. За откриването на центъра той дарява 500 000 лева, а останалите 300 000 лв. дава фондация "Америка за България". Кирил Петков е и един от инициаторите за създаването на Харвардските курсове в Софийския университет, преподава в тях, а също и финансира студентите да получат сертификат от "Харвард" за курс по програмата на проф. Майкъл Портър. В курсовете учат 60 студенти годишно, които се ибрита от 400 кандидати от цялата страна.

За Петков бе и голямата награда – копие на златния ритон от Панагюрското съкровище.

„Повече от всякога имаме нужда от герои и морални репери. Имаме и обща задача да инвестираме в инфраструктурата, в предприятията, в образованието, но преди всичко трябва да инвестираме в обществото. Заради това, това което прави Кирил е изключително важно. Той създава цел и увереност, а това е по-важно от академичните постижения. Каква е ползата, ако имаме дефицит на мечти? Ако сме в дълг към обществото и не расте увереността у нас? Голямата ни задача е да формулираме цели и да ги следваме и това може да се случи с примери като този“, каза вицепремиерът Томислав Дончев.

„Радвам се, че преди три години Харвард отвори един център за природни науки и иновации. Оксфорд отвори своя център миналата година. А няколко месеца след това своя център отвори и Софийския университет. В последните десет години нямаме патенти в биотехнологиите и тази голяма дупка не може да се попълни изведнъж. Горд съм че в нашия център лабораторията се управлява от едно момиче на 32 години. Харвард опита да го вземе със заплата равна на тригодишната й от СУ. Но тя остана и променя средата.Нямаме оправдание защо не се променяме, не променяме и средата си. Трябва да работим във всички области. Вярвам че има много други каузи, които могат да променят средата. Например плажовете за природосъобразен туризъм. Не може да имаме прекрасно черноморие, а да не можем да опазим три плажа, най-красивите дюни на българското черноморие да бъдат запазени“, каза Петков.

Гимнастичката Картин Тасева, която продаде бухалките си от Световната купа, за да финансира операцията на младия футболист Иван Тодоров бе отличена от собственика на „Хювефарма“ Кирил Домусчиев.

„За мен е чест да съм тук сред Достойните българи. Надявам се да вървим в правилната посока като общество“, каза Катрин, след като получи отличието си.

„Радвам се, че организаторите ми дадоха да връча наградата точно на Катрин. Всички трябва да вземаме пример от нея. Тя е дала своята награда за световен шампион, най-милото за един спортист, за да помогне на непознат човек. Дано има повече такива примери, защото тогава можем да кажем, че сме добро общество“, заяви Кирил Домусчиев.

Ученици от 11 клас на 32-о училище в София пък събраха пари за трансплантация на бъбрбек на своя съученичка.

Екипът на Сутрешния блок на БНТ пък помогна на Сара Илиева да замине за олимпиада по математика в Тайланд. След участието на Сара в предаването сумата беше събрана за часове. От Банкок талантливото момиче се завърна със златен медал и влезе в елитния клуб „Отличниците на България“.

Отличията им бяха връчени от столичния кмет Йорданка Фандъкова.

„Благодаря на младите хора, защото ме карат да се чувствам горда и да вярвам, че в България, в София доброто е живо и променя животи“, обърна се Фандъкова съм отличените за достойни българи деца.

Отличничката Сара Илиева пък отправи специални благодарности на екипа на БНТ и зрителите на националната телевизия, които й помогнаха да спечели златния медал.

За две седмици събрахме над 100 хил. лв. Когато гледаме в една посока, това е правилната посока и мечтите се сбъдват.

Пламен Мирянов, основател на фондация „Нашият дом е България“ връчи отличията на Румен Архипов, шофьор на училищен бус, получи инфаркт зад волана, но спаси 10 деца, като овладя колата да не се преобърне. Полицаят Румен Костадинов пък помогна децата да излязат от буса много бързо. Оля Архипова получи наградата от името на починалия си баща.

Продуцентктата от Би ти Ви Гена Трайкова пък взе отличието на журналистката от телевизия Кристина Газиева.

„Тате вчера щеше да навърши 55 години, а остана завинаги на 54. Твърдеше, че се чувства като тийнейджър, радваше се на света като непорасло дете. Той беше необикновен, намираше как да ни насърчи и подкрепи. Треперя от вълнение. Колкото и да го описвам няма да добиете и бегла представа колко стойностен човек беше той. Ако имаше как щеше да направи света едно по-добро място за всички. Тате винаги настояваше да търсим прошка, да искаме извинение и да благодарим. В тези месеци нашето семейство не събра сили да благодари на полицай Румен Костадинов, човекът, който опита да върне тате към живота. Безкрайно благодарим и молим за прошка“, каза при получаването на отличието на починалия си баща Оля Архипова. Искрените й думи разреваха препълнената с достойни българи зала.

„Ще помагам“, обеща пък простичко полицай Румен Костадинов.

Иван Симеонов, гимназист, който направи паметник на опълченците и го дари, както и абитурентите от 57-о училище, дарили кръв за операция на любимата си учителка бяха отличени от министъра на образованието Красимир Вълчев и ректора на СУ проф. Анастас Герджиков. Заедно с тях бе отличен и журналистът от Нова телевизия Николай Дойнов.

„В образованието има най-много положителна енергия. Всички отличени ни дават пример колко важно е образованието. Иван ни показва творчеството и традициите на едно училище. Примерът на учениците от 57-о училище е пример за човечност и обич към учителите, които ни даряват с доброта и знания“, каза при връчването на отличията министър Вълчев.

„Доколкото зная моята награда е за историческите филми, които правим в последните години. Няма житейска ситуация, която да не се е случила в историята. И в това размирно време историците могат да са лекари на обществото и да предупреждават за големи грешки, които да не правим. Нека ги попитаме“, каза при получаването на наградата Николай Дойнов.

„Тези хора, които ще видите на сцената, са лично ангажирани. Това че има толкова млади хора означава, че следващото поколение е по-достойно от предишното“, поздрави Достойните българи проф. Герджиков.

Деветокласникът Емрах Стефанов от село Чакали, Еленско, грабна сърцата на съселяните си, след като цяла нощ помага на огнеборците при гасене на пожар. Чувайки викове за помощ, Емрах първи изскочил от дома си и цяла нощ гасил по домашни чехли.

Емрах бе награден от Илияна Захариева, директор корпоративни комуникации на А1.

„24 часа“ превърна тази инициатива в символ на традицията на доброто. За добротата и достойнството няма възраст, просто действаш импулсивно и без да търсиш признание. Има достоййни хора, но има и достойни компании. Моля, електронните медии, когато една фирма прави добро, застава зад добра кауза, тя не си прави реклама, не се страхувайте да ги споменавате“, каза Захариева.

„Трябва да правим добро без да мислим за награда“, бяха думите на Емрах.

Георги Мамалев и Орлин Павлов пък връчиха отличията на трима достойни българи.

Росица Ленкова от Хасково дари 53 хиляди лева на 3 болни деца, след като 18-годишната й дъщеря Николета, за съжаление, загуби битката с рака.

92-годишният българин Кирил Маринов, който живее в Германия, дари 1 милион лева на социални домове в Монтана. Изградил е две детски площадки, дарил е микробус за кукления театър в града, а в родното си село Винище е изградил часовникова кула. Неготово отличие бе получено от племеника му Ангел.

34-годишният Пламен Иванчев от София помага да се възроди едно село до Павликени - Караисен. Той откупува театрална постановка за жителите на селото, възстановява физкултурния салон, организира празник с тенис турнир.

„Каква ли е рецептата да си добър? Вероятно да имаш голямо сърце и малко его. Това, което се случва ни вдъхва надежда, че доброто се предава“, каза след като връчи отличията Орлин Павлов. „Прекланяме се пред достойните българи. Във време на пълзяща алчност такива дела са светъл лъч. Аз не съм имал щастието да извърша толкова благородно дело, прекланям се пред вас. Вие помагате на Земята да се върти“, обърна се към достойните Георги Мамалев.

Предавайте любов, бе посланието на Росица Ленкова.

83-годишният Стойчо Стойчев е решен да види готов новия храм в Каспичан. Покойният му син поискал от него това приживе. Стойчев дари 50 000 лева за строежа на храма. Колекционерът Иван Вачков от Златарица пък дари на музея във Велико Търново ценна колекция от 182 шевни машини от цял свят и часовници от XIX в. Те бяха отличени от водещата от Нова телевизия Ани Салич. Вместо Стойчо Стоев отличието му получи племеницата Цонка Стефанова.

Полицаите от Кърджали Костадин Симитчиев и Красимир Ангелов помогнаха на бедстващо семейство роми с бебе на 28 дни на ръце. Купили им храна, настанили ги в хотел и им дали джобни да се приберат в родното си село. Те бяха отличени от генералния директор на БНТ Константин Каменаров. Надявам се да има повече хора, които да вървят в правилната посока, призова полицаят от Кърджали. Не е никак неприятно да видиш една пълна зала с греещи хора каза, генералният директор на БНТ Каменаров.

Димитър Димитров, началник на смяна в пожарната в Търговище, предотврати взрив в горящ камион, натоварен с 400 газови бутилки. Димитров пътувал за работа, когато станал инцидентът. Зададе ли се буря в Черно море около Несебър, капитанът на спасителен катер Емил Петров към доброволния отряд в Свети Влас е на първа линия. От 2009 година досега е спасил над 80 души, бедстващи в морето Двамата бяха отличени от Силва Зурлева. "Искам да благодаря и най-вече на Морска администрация, на Марина влас и на община Несебър. Искам да поздравя на моите колеги, които са готови да се отзоват във всеки момент", каза Петров. Последните години са доста трудни, а хората, които са сред нас, лично на мен, ми дават сили, каза Зурлева.

Ради Неделчев от Белица предаде на кмета Радослав Ревански намерена дамска чанта на студентка със значителна сума пари. отличието му връчи Господин Йовчев, директор Правни и бизнес отношения и член на борда на директорите на Би Ти Ви. Днешното събитие изтръгна толкова много емоции, както усмивки така и сълзи. Чувствам се неудобно да говоря сред толкова много достойни българи, каза Йовчев. Не ме е срам, че някои хора ни наричат цигани. Аз съм циганин. Нас - почтенните цигани ни дразни, че високопоставените хора ни слагат под общ знаменател. Можех да прибера чантичката, но съвестта не ми позволи. Искам да кажа на всички хора да бъдем малко по-добри, каза Неделчев.

Десислава Любенова от фондация „Трейс за хората“ даде отличията на Димитър Христов, Фатме Хюсеин, Иво Иванов, Бисер Русимов и Стефан Петров.

Машинистът Димитър Христов е пример, че достойните постъпки не са само еднократен акт. През ноември той с бърза реакция намали щетите от дерайлирането на влак край Кресна заради 50-тонна скала. През 2015 г. бе отличен като Достоен българин за това, че спаси живота на близо 100 пътници, след удар на влака в горящ тир.

Кондукторката Фатме Хюсеин пък спаси с бързата си реакция близо 80 пътници, като ги изведе от горящ влак на гара Коньово.)

А Иво Иванов, Бисер Русимов и Стефан Петров от Бургас скочиха от мост, за да спасят давеща се жена.

Нека всички хора сме добри и да помагаме на хората, каза при получаването на отличието Фатме Хюсеинова.

„Безусловно вярвам в силата на добрия пример. Тези хора са светлина, благодаря им“, каза Десислава Любенова.

Сафет Халид, който не спа цяла нощ на 18 март 2018 година, за да спасява премръзнали щъркели, бе отличен от главния редактор на „24 часа“ Борислав Зюмбюлев. Добрината на Сафет зарази хората от Дуловско и те масова тръгнаха да спасяват още бедстващи птици.

Благодаря на организаторите, нека всяка година има повече достойни българи, каза от сцената Сафет Халид.

Тази история е пример за много естествена човещина. Няма хвърляне в морето, няма милионни дарения, но показва как човек може да бъде добър и това да му идва отвътре без да е нещо много специално или героично, каза от сцената пък Борислав Зюмбюлев.

Доминик Хамерс от „Геотехмин“ връчи няколко отличия.

Полицаят Стойчо Яковски спаси дете по време на демонстрация за празник на полицията през ноември 2018 г. Тогава момченце от Пловдив си глътна езика, а Яковски светкавично се намеси и помогна на детето да не се задуши.

Делчо Михов, Радослав Карбанов и Цветан Ралчев от Оборище спасиха възрастна жена от сигурна смърт. Жената се лутала в мразовитата нощ. Кметът Милко Ангелов пък бързо организирал да я заведат в болница и това спасило живота й.

А ефрейторите Десислав Йорданов, Евгени Георгиев и редник Кристиян Георгиев от поделението в Благоевград извадиха от горящата му къща 67-годишния Георги Манолов, който е военноинвалид.

Юсеин Мадански, пенсиониран миньор от село Чепинци, сам вдигна мост. Вкарал е в градежа към 200 тона материали, дал е 10 хиляди лева лични средства и огромния си труд. Той бе отличен от изпълнителния директор на Джи Пи Груп Владимир Житенски. Поздравявам всички присъстващи и благодаря на организаторите. Моите пожелания са всяка година да се увеличават такива хора, с много по-големи успехи от нас, каза Мадански. Благодаря на организаторите, че създават традиция. Всичко, което трябваше да се каже- го казаха достойните хора, дълбок поклон пред вас, каза Житенски.

Фелдшерката Илияна Петрова от Стражица изроди близнаци в линейка на път за болницата в Горна Оряховица. Случаят с появата на близнаци в такива условия е първият у нас. Тя бе отличена от проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Военно медицинска академия. Фелдшерката благодари за наградата. Всички посветили се на медицинската професия са призовани да лекуват, а вие достойни българи лекувате душата, каза проф. Мутафчийски.

Фелдшерът Димитър Алексиев и колежката му Димитра Димова от Генерал Тошево спасиха без необходимата апаратура в подобни ситуации бебе, родено в шестия месец и тежало 850 грама. Наградата им връчи заместник-министъра на здравеопазването Бойко Пенков, който отбеляза, че всеки ден достойни българи правят малки чудеса.

Във времето, когато немалко български лекари заминават за чужбина, младият лекар Шеип Панев, който работи в "Пирогов", лекува безплатно самотни възрастни хора в селата на Северозападна България. Той бе отличен от известния неврохирург проф. д-р Николай Габровски - национален консултант по неврохирургия, едно от лицата на "Пирогов". Възползвайте се от възможността да бъдете спасител за даден човек, призова младият лекар. А проф. Габровски отбеляза, че младият му колега не се е поблазнил то известността, а продължава да върши добри дела.

Антон Хекимян от Би Ти Ви връчи отличията на планински спасители от Дупница и Банско, които неколкократно спасяваха човешки животи през изминалата година.

Тези награди са за 600 доброволни спасители от БЧК, които всеки ден рискуват своя живот, благодариха от сцената спасителите.

Издателят на „24 часа“ Венелина Гочева пък даде отличие на емигранта Шефкет Чападжиев, който дари 1 млн. долара на болницата в родния си Мадан.С парите ще бъдат купени нови медицински апарати за съвременно лечение.

Шефкет Чападжиев нямаше възможност да присъства на церемонията, но бе излъчено негово видеообръщение. „Исками се младите специалисти да останат в града и да получават поле за изява. Бъдете Достойни Българи, за да направим България по-добро място за живеене“, заяви Чападжиев.

„За 17 години достойните българи станаха 700. Имаме идея да направим дигитална карта на доброто и на достойните българи. Така „24 часа“ ще поведе битката си с хейтърството“, обяви на финала на церемонията Венелина Гочева. 

Още за церемонията - снимкова галерия+видео вижте на 24chasa.bg тук