18 необикновени жени отличи първата кампания "Вдъхновителките"

18 жени, които вдъхновяват необичайно силно с обикновените и нормални неща, които вършат, бяха отличени на вълнуваща церемония на 19 март в столичния НДК. Това бе финалът на първата кампанията „Вдъхновителки“, инициатива на в. „24 часа“ и сайта mila.bg. разказала вдъхновяващите истории на 18-те жени, които заразяват с удивителен личен пример. Откри ги Мила Иванова, главен редактор на mila.bg и ги събра в клуб "Перото" на НДК. 

Първа на сцената излезе г-жа Венелина Гочева – издател на „24 часа“ и управител на "Медийна група България“, която сподели, че не обича класациите, особено женските. ”Не обичам да ме сравняват по полов признак в нещо, в което съм добра или не съм добра. Мила обаче ни убеди, че това не е класация. Това е кръг от хора, които вдъхновяват други хора.”

Тя връчи отличителен плакет на вдъхновяващата Биляна Савова – създател на фондация „МС-Мога Сам“, за безвъзмездната й помощ и сила, с които прави чудеса за хора с множествена склероза. Венелина Гочева сподели силното си впечатление от нейната история и сълзите, които е предизвикала у нея: „Вдъхнови ме това, че Биляна, когато се разболява от тази коварна болест, просто не спира, ами обратното – става още по-дейна, създава фондация, и днес е вдъхновението за живот на много хора.”

Излизайки на сцената, Биляна разказа, че е привлечена от красотата на думата „вдъхновявам”: „Това е да дадеш нов дъх на някого. Тази диагноза всъщност спаси живота ми. Тя ме извади от причините, които ме бяха довели до нея. Аз се родих наново. Смятам, че всяко едно нещо, което се случва на хората, е следствие на това, което е било вчера. А това, което правите днес, е предначертанието за утре. Бъдете добри, когато това е възможно, а това е възможно винаги.” В края тя призова да се споделя опит, защото това лекува.

Бившият министър по европейските въпроси на България и настоящ президент на ПанЕвропа България Гергана Паси даде отличие на жената, която вдъхновява старта на кампанията „Вдъхновителки“ - Люба Златкова – Буболинката - майка на пет деца, властелин на тортите и творец с безмерни таланти.

Госпожа Паси напомни, че днешният свят е едно голямо предизвикателство за съвременната жена: „И това го знаем всички тук присъстващи, даже и шепата мъже, които са се осмелили да са част от тази сбирка.”

Тя представи Люба Златкова с една мисъл на Нанси Рейгън: „Жената е като пакетче чай. Разбираш колко е силна, след като я полееш с гореща вода. Респектирана съм от горещата вода, с която животът те е полял”. Люба от своя страна благодари и издаде, че е правила торта за погачата за едно от децата на Гергана Паси.

Илиян Любомиров - един от изявените представители на младата поезия у нас и панелист в „На кафе“, излезе развълнуван на сцената и призна, че силно го е трогнала нелеката мисия на адв. Мария Петрова за справедливост в здравеопазването.

Мария е лекар, юрист и основател на първата кантора по медицинско право в България. „С трудните неща се справям с лекота, за невъзможните ми трябва малко време – каза адв. Петрова, докато получаваше своето отличие. - Поставила съм си задача да оборя сър Тери Пратчет в неговото твърдение, че няма значение колко бързо се движи светлината, защото мракът вече е там. В каузите и в работата, с които се занимавам, съм се заела да бутам светлината, за да не остане никой в мрак.” Освен на своите учители и семейството си Мария благодари и на хейтърите, признавайки, че „те винаги са първи, защото винаги са в мрака и никога не са се осмелявали да бутат светлината.”

Емблематичният радиоглас и посланик на UNICEF Ива Дойчинова приветства на сцената фотографа, фууд стилиста и кулинар Ева Тонева. Тя шеговито разказа за двете загорени яйца, с които младата съпруга Ева успяла да докара на съпруга си киселини. Към днешна дата обаче тя е единствената българка, чиито рецепти и снимки са публикувани в едно от най-големите списания в Европа Sweet dreams, а преди няколко години американска класация я обявява за четвъртия най-добър фотограф на храна в света.

Сценаристът на едни от най-обичаните филми и сериали като „Дъвка за балончета“, „Под прикритие“ и „Стъклен дом“ Георги Иванов удостои с отличие специалиста по хранене, автор на книги и блогър Маги Пашова. Тя вдъхновява с работата си по програма за наскоро родили жени, както и с популяризирането на революция в храненето – кампания, подета от Джейми Оливър.

Мениджър комуникации на „Филип Морис България“ Анелия Иванова представи радушно Зорница Мълчанкова – учител и треньор в детски баскетболен клуб, за каузата й да създаде повече възможности за спорт на момичета в родния й Гоце Делчев. Наскоро Зорница кандидатства по програмата на фондация „Бикоуз“ и „Филип Морис“ за развитие на местните тютюнопроизводителни общности "Забавно лято, грижовна есен" и спечели 10 000 лв към "Академия местни предприемачи".

Едно от най-разпознаваемите лица и глас от нашия ефир Силвия Лулчева разплака и вдигна на крака вдъхновителки, награждаващи и гости с думите си за внезапно починалата преди две седмици телевизионна продуцентка Весела Тотева, пред която всички преклониха глави.

„Благодаря ти, че когато смъртта изсвири последния съдийски сигнал за теб, ми даваш възможност за дузпи, които ще отбележа заедно с тези прекрасни жени и ще може да те оборим, че тук, на тази географска ширина, има достатъчно магьосници, достатъчно вдъхновителки. Достатъчно нормални жени, които да отглеждат децата си в нормална държава. Мили дами, благодаря ви за честта и за повода да си сложа рокля и високи токове. Искам да ви помоля да си носите хубавите рокли и високите токове, защото мазолите на душата болят много повече. Весела Тотева – момиче с характер и кураж, което просто искаше да бъде щастливо и да има сладкарничка за шоколад, наречена „Хапки живот”. Може да не пляскаме, важното е да не оставяме роклите си неизносени”.

Залата обаче избухна в аплодисменти и всички гости станаха на крака, а Силвия Лулчева покани на сцената психотерапевта Дора Прангаджийска, за да връчи следващото отличие именно на нея. Дора от години се бори за по-толерантно отношение към осиновените в България. Книгата й „Благодаря ти, мамо“ е определяна като „пътеводител в осиновяването“.

Неизпускащият нищо от поглед Ники Кънчев се докосна до вдъхновението на Анета Савова – основател на академия „Успешни жени“ и създател на годишната женската лидерска конференция Women. Speak. Live., която събира едни от водещите гласове на жените лидери в света на бизнеса, предприемачеството, културата и политиката в България.

На него се падна честта да връчи отличие и на д-р Мария Шик – анестезиолог по професия и майстор на тортите, но преди това с бащинско сърце сподели, че дъщеря му Мария-София е най-важната вдъхновителка за него, защото на 10 години тя вече сама е инициирала първата си дарителска кампания.

Актрисата Весела Бабинова, позната от „Денят на бащата“ и „Вездесъщият“, ни запозна с изумителния детски фотограф Елена Карагьозова, в чието уникално студио идват, за да снимат децата си, хора от цяла България, а и много семейства от чужбина. Главният редактор на в. „168 часа“ и списание „Космос” Слави Ангелов пък представи майката на пет деца, доброволен консултант по кърмене и създател на културния център Fox Book Cafe Десислава Алексиева. Деси, която беше номинирана от Eucerin, сърцато работи в посока на това повече качествена литература да достига до хората. Тя е създател и на първия читателски клуб за деца от 0 до 3 години.

Художничката Радослава Ненова и половинка на Боян Петров поднесе плакет на бизнесдамата, блогър и благотворител Румяна Босева – Лулуто, която вдъхновява с подкрепа на млади хора и придобиването на практични умения в бизнеса.

За режисьора, сценарист и писател Димитър Коцев – Шошо, който преди няколко години ни трогна със своя филм „Маймуна“, имаше двойно вдъхновение. На него се падна честта да представи каузите на Дара Борисова - създател и двигател на център за иновативно обучение на деца със специални потребности, и на кондиционния треньор, лектор и автор на книги за здравословен начин на живот, блогър с десетки хиляди последователи Инес Субашка.

Отличени бяха и сладкарят Ирина Купенска, както и пътешественикът и блогър Гери Владева, които не присъстваха на церемонията заради ангажиментите им в чужбина. Церемонията не успяха да населят с присъствието си и акушерките Илона Нешкова и Йоана Станчева, които са активистки за разчупването на стереотипа и закостенялото мислене в българската родилна зала, защото бяха заети с важната мисия да докарат нов живот на белия свят.

Събитието беше осъществено с подкрепата на „Филип Морис България“ и Eucerin (Beiersdorf Bulgaria). Специални благодарности на дизайнерката Цвети Дичева и нейното ателие за дървени табели за специални моменти Cvetolleta, които изработиха красивите плакети, които бяха връчвани на вдъхновителките. За вкусното меню се погрижиха здравословните десерти по домашна италианска рецепта Baci Dolci, а всички вдъхновителки получиха комплименти от Eucerin, X Body, бутик за цветя Bernetta Flowers и издателство „Труд“.

Всички истории на тези вдъхновяващи жени може да прочетете  на сайта MILA.BG в рубриката "Вдъхновителки" тук.

Разширен репортаж за церемонията + снимкова галерия - на сайта 24chasa.bg