Бургас е най-добрата община в Югоизточна България

Бургас е най-добрата община
в Югоизточна България

Бургас е образцовата община на Югоизточна България. Това показаха предварителните резултати от новата инициатива на „24 часа“ „Образцова община“. На 17 април в културния център „Морско казино“ в Бургас бяха връчени отличията на образцовите общини от Югоизточния регион.

„Това е чисто новата инициатива на „24 часа“, с която преодоляваме субективизма при всички досегашни класации на общини и градове. Ние използваме критерии на ООН, които са абсолютно и само обективни и неоспорими“, обясни на кметовете на 33-те общини в региона главният редактор на в. „24 часа“ Борислав Зюмбюлев.

„Хора живеят не само в столицата, но и в Опан, една община, която за първи път чух, че съществува, а тя показва много впечатляващ резултат“, допълни той.

„За първи път се прави сравнение на 265 общини в България по обективни критерии. Направихме оценката за Югоизточна България, ще продължим и с другите региони докато през септември обявим цялостната класация на 265-те общини“, каза авторът на инициативата и първи зам.-главен редактор на „24 часа“ Юри Велев.

Използваме пет критерия в три посоки, обясни механизмът на класацията той. Първата посока са обективните данни, втората са оценките на гражданите и третата е самооценката на общините, допълни той.

Цялостните отличия за „Образцова община“ на региона получиха Бургас за областен град и Карнобат. Те бяха получени от кметовете Димитър Николов и Георги Димитров, а отличията връчи министърът на туризма Николина Ангелкова.

В категорията качество на живот отличени от народния представител Ивелина Василева бяха Сливен и Казанлък. Наградите получиха кметът на Сливен Стефан Радев и председателят на общинския съвет на Казанлък Николай Златанов.

В категорията благосъстояние отличени бяха Стара Загора и Несебър.

Димитрина Апостолова, регионален мениджър бизнес клиенти на партньора на кампанията Виваком, връчи пък отличията в категорията „Умен град“. Тук наградени бяха Бургас и Поморие, които имат най-високо покритие с интернет и високо качество на електронните услуги. „Тези две общини мислят за бъдещето“, каза Димитрина Апостолова.

„Градски дух“, категорията в която решаващи са мнението на гражданите, бе единствената с трима победители – Сливен, Ямбол и Царево. Техните отличия бяха връчени от областния управител на Бургаска област Вълчо Чолаков.

Има общини, които крият огромен потенциал и това показват данните. Такава е община Опан, която получава наградата за потенциал за ускорено развитие, която определя редколегията на „24 часа“. Наградата на кмета на Опан Генчо Колев връчи главният редактор на „24 часа“ Борислав Зюмбюлев. „Когато встъпихме с моя екип заварихме огромен дефицит. Сега сме с повече от половин милион остатък в бюджета“, похвали се кметът на Опан Генчо Колев.

Подробен репортаж от срещата в Бургас вижте на 24chasa.bg тук

Изтегли тук от 24chasa.bg безплатно специално приложение за Югоизточен регион