Сп. "Идеален дом" връчи наградите "Къща на годината"

Сп. "Идеален дом" връчи
наградите "Къща на годината"

Умният дом не е просто автоматизиран, той преживява революция. Интелигентният дом пести енергия, но и обслужва нуждите на собственика си.

Това обедини архитекти и дизанайнери от клуба „Идеален дом“ на церемонията за наградите „Къща на годината“ на 21 май с участието на кмета на София Йорданка Фандъкова и главния архитект на столицата Здравко Здравков.

Списание „Идеален дом“ връчва ежегодно призовете за 23-и път. „За тези 23 години успяхме да съберем внушителен кръг от дизайнери, архитекти, производители на мебели. И заедно да работим за по-високата култура на бита у нас“, посрещна гостите на церемонията главната редакторка на списанието Таня Червенкова.

„Допреди няколко години клиентите не разбираха какво е луксозния дом. Днес вече има по-силен интерес. Все още обаче приемат интелигентен дом като автоматизирания дом, осигурил енергийна ефективност. Много малко клиенти надграждат интересите си и се интересуват от по-сложни системи. Купувачът на интелигентния дом е любопитно скептичен, интересува се, но не е уверен в ползите от това“, описа пазара на този тип имоти Бистра Харизанова от „Юник Истейтс“. Нейната прогноза е, че макар и бавно и пазарът на имотите у нас ще стигне до интелигентните решения и интернет на нещата.

„Интерфейсът вече е с управление като на почти всеки смартфон. Стават част от дизайна на жилището. Всичко се контролира с жестове“, описа управлението на интелигентните къщи пък инж. Димитър Манков от „Шнайдер Илектрик“.

Дори и с най-интелигентният дом обаче има нужда от застраховка срещу неочаквани събития, обясни пък Кирил Петрунов от „Лев инс“. Една от новостите на този пазар у нас е пускането на мобилни експерти, които посещават домовете при нужда. А застраховката вече включва и изпращане на майстори при проблеми с ВиК, електричество или ключалката, допълни той.

   46 проекта бяха номинирани в конкурса „Къща на годината“. От тях 12 бяха огличени в 4 категории: частен и обществен интериор, малко жилище и студентски проекти. Бяха дадени и 5 специални отличия.

Клуб „Идеален дом“ да организира дискусия за новия жилищен комплекс на столицата, покани пък издателят на „Идеален дом“ и „24 часа“ Венелина Гочева.

Репортаж от церемонията и всички отличени вижте на 24chasa.bg тук