12 са новите победители в „Големите малки“, голямата награда е за откриватели на нови лекарства

12 са новите победители в „Големите малки“, голямата награда е за откриватели на нови лекарства

12 иновативни и малки фирми взеха отличия в петите поред годишни награди „Големите малки“, които „24 часа“ дава на иновативни и стартиращи български компании.

Наградата в петите награди „Големите малки“, които дава „24 часа“ са реклама на стойност 10 000 лева в хартиеното и онлайн изданията на „24 часа“.

Партньори в инициативата тази година са Пощенска банка,- Българската агенция за експортно застраховане, А1, Вода Михалково, Фондът на фондовете, Министерството на икономиката, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, КРИБ, София тех парк и “Ол ченълс комюникейшънс”.

Първите връчени отличия бяха в категорията „Устойчиво развитие“. Тодор Младенов, изпълнителен директор на Sofia Tech Park, връчи наградата на „Братя Чичеклиеви“. Фирмата е основана през 1992 г в едно мазе с една машина за огъване на ламарина. Специализира се в производството на хладилни витрини, като основните клиенти са малки гаражни магазинчета. С времето дейността на фирмата се разширява и в производството на стелажи, щандове и рафтове за търговски обекти. Първите по-големи клиенти извън България са световните вериги Инмедио и Релей в Швейцария. По-късно е сключен договор за 100 хладилни витрини с Нестле, а в момента се финализира договор за зареждане на бензиностанциите на Шел в седем европейски държави. Редовно изнасят хладилни витрини за цветя за Холандия. Междувременно фирмата разширява пазарния си дял и на българския пазар. Всички големи вериги сладкарници са техни клиенти.

„На практика вече имаме съвместен проект на фирмата с една от нашите лаборатории и за нас е удоволствие да работим с иновативни фирми. „София тех парк“ е най-доброто място за създаване на иновативни продукти“, каза Тодор Младенов при връчването на наградата.

Кметът на София Йорданка Фандъкова пък даде отличието в категория „Социално предприемачество“ на фондация „Оренда“.

Разширен репортаж за събитието виж на 24chasa.bg

Представяне на победителите в конкурса "Големите малки" с видео виж на 24chasa.bg