Нова поредица #Периферия на в. "24 часа" в проекта "Образцова община"

Нова поредица #Периферия на в. "24 часа" в проекта "Образцова община"

Много интересни са малките населени места в България. Сред тях има удивително многообразие - малка община не значи задължително неразвита, има места, в които обезлюдяването и разрухата настъпват, има други, животът в които в крайна сметка има предимства пред големия град.

Новата поредица #Периферия на “24 часа” ще добави нов акцент към проекта ни “Образцова община”, като разказва за малките населени места, които са извън големите “пулсиращи” центрове.

През януари “24 часа” обяви началото на националния проект “Образцова община”, за да направи оценка на 265-те български общини - на сегашното им състояние, трендовете за развитие, да покаже добрите примери.

Досега в три издания на инициативата отличихме образцовите общини в Югоизточния регион, в Североизтока и в Северния централен район. Оценяваме общините по 5 критерия - качество на живот, инфраструктура, благосъстояние, умен град, градски дух.

Как изглежда животът и развитието по тези критерии в малките населени места? Какви са надеждите и тревогите за родните им места, можете да четете в рубриката #Периферия.

Ивайло Илиев, който разказва за Трекляно, е на 16 г. и е най-младият влаков ентусиаст у нас. Почти всеки ден можете да го срещнете на столичната жп гара да си купува билет до различни градове. От 2017 г. той е пропътувал с железницата над 30 хил. километра.

Посещава “периферията” на България, а във вагоните и по гарите се среща с жители на малките градове и села у нас. “Влакът е място, където ще срещнеш хора от всички краища на България. Няма как да не се заговориш поне с един човек”, казва Ивайло.

Любознателният ученик от столичната Национална природо-математическа гимназия ги пита за проблемите и положителните страни на техния регион.

Прочетете пътеписа на Ивайло за община Трекляно и вижте видеото на сайта 24chasa.bg