"24 часа" събра министри, депутати и браншови организации на дебат за пътната безопасност

"24 часа" събра министри, депутати и браншови организации на дебат за пътната безопасност

Народното събрание под егидата на “24 часа” с план по дати как да намалим жертвите

Чисто нов Закон за движение по пътищата лансира министърът на транспорта Росен Желязков на кръгла маса “Карай умно, стигни жив!”, организирана от “24 часа” в НДК на 16 декември. Първата от серия дискусии, планирани от изданието, бе посветена на обучението на водачите. Защото умното шофиране е невъзможно без родителски пример, знания и практически умения.

    За да срещне позициите на властта и засегнатите от предстоящите промени в правилата, “24 часа” събра в НДК министрите на транспорта и на вътрешните работи Росен Желязков и Младен Маринов, зам.-министъра на образованието Таня Михайлова, председателя на Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата” Малина Крумова, депутати от транспортната комисия на парламента, шефове на полицията и на “Автомобилна администрация”, експерти по пътна безопасност, представители на организациите на автошколите и на инструкторите.

За час и половина дискусия, на моменти разгорещена, бе постигнато съгласие по три важни теми. Първо, стана ясно, че вместо три закона ще се пише един изцяло нов Закон за движение по пътищата. Ще се изготви пътна карта за развитие на пътната

безопасност, която ще бъде представена в парламента. И трето - правилата за движение ще влязат в училищата, като се обмисля след 7-и клас децата да държат изпит.

    Идеята за нов закон идва, след като от 2015 г. предишният министър на транспорта Ивайло Московски настояваше сегашният да се раздели на три - за движение по пътищата, за водачите и за пътните превозни средства. Това бе направено и миналата година проектите бяха публикувани.

В понеделник министър Желязков обяви, че цялостният нов закон ще бъде предложен през следващите месеци. По повод на готовите законопроекти той коментира, че са безценен материал: “Започваме от 70-80% свършена работа, въпросът е да се намери консолидацията и да не се фрагментира законодателството. Това е нашето убеждение в кабинета”.

   75 поправки има на сегашния Закон за движение по пътищата, който е приет през 1999 г. Злободневието в момента убива действието. Злободневие e колко да са часовете (по кормуване), какъв да е изпитът, дали да се аутсорсват центровете. Налагаме матрици на дебата, които убиват същественото, обяви министърът и призова участниците да загърбят различните си позиции, защото правилата трябва да са в името на обществения интерес да намалеят жертвите на пътя.

   Издателят на “24 часа” Венелина Гочева обяви резултатите от анкета на сайта 24chasa.bg, в която са участвали над 6000 читатели. Според над 51% от гласувалите основна вина за смъртността на пътя носят шофьорите, които са нискоинтелигентни и лошо обучени.

   97% от всички настъпили катастрофи са след човешки грешки на водачите или другите участници в движението, обяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Изчерпателен обзор за кръглата маса + видео вижте на 24chasa.bg