"24 часа" връчи академичните Оскари

"24 часа" връчи академичните Оскари

Рейтинговата система промени стимулите и политиката на университетите. И това го виждаме във всичко. Миналата година успяхме на негова база да намалим с 20 000 приема, тази година ще има специалности с 80% намаление. И успяхме да постигнем това на база надеждната информация в рейтинга, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев при откриването на церемонията за връчване на наградите на българските университети според техния рейтинг, известно и като академичните Оскари. Партньори на събитието бяха "Кауфланд България", "Геотрейдинг", "Главболгарстрой", "Трейс груп холдинг", УниКредит Булбанк, "Каолин", "Дънди прешъс металс" и "Хидрострой".

Системите на висшето образование обаче не само в България не могат да отговорят на скоростта на промените, добави министърът.
Фундаменталната промяна е как учим, това че образованието няма да е билет само за една професия и трябва широка база за надграждане през целия живот.
Обнадежден съм, че кметовете вече не говорят само за инфраструктурата, а за бъдещето и как ще станат високоразвити центрове, а това няма как да стане без партньорство с висшите училища, заяви още Вълчев.
Следващите години нито един университет няма да има достатъчно преподаватели, за да предложи качествено образование. Това може да стане само, ако са свързани в мрежи - национални и най-вече европейски, добави министърът на образованието.
Предимствата на България в следващите 30 години могат да са в образованието и високите технологии, но без висшите училища няма да можем да се справим, каза още Вълчев.
С рейтинга имаме ясна представа къде сме и кой къде е силен, каза пък председателят на съвета на ректорите проф. Любен Тотев. В началото не бяхме доволни от системата, но с течение на времето тя се усъвършенства и виждаме, че ползата от нея е и за студентите и за университетите, добави професорът.
Всяка рейтингова система има две цели - да информира студентите и да създаде основания и доказателства за формиране на политиките в образованието, добави Георги Стойчев от консорциума, изготвил рейтингите.
За последните пет години висшето образование се промени. Преди 5 години всеки втори студент бе в стопанско или правно направление и имахме свръхпроизводство на такива специалисти. Пет години по-късно делът на студентите в тези специалности е стигнал 37% и това намаление ще продължи и в следващите години и българското висше образование вече има европейски профил. Днес университетите произвеждат повече лекари, учители, хора на изкуството, а това са сфери, които изпитват дефицит на кадри, каза още Георги Стойчев.
Не се увеличават обаче студентите по математика, технически науки, агронауки, констатира той. И това се дължи на ниските резултати по математика в средното образование, добави още Стойчев. Неизползван потенциал в тези направления са и жените и университетите трябва да помислят как да ги привлекат, препоръча той.
Министърът на образованието Красимир Вълчев връчи и първата награда на церемонията на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков. Университетът е на първо място в 21 професионални направления.
"За пореден път благодаря на "24 часа", че популяризира тази кауза и систематично подкрепя образованието. Вече трябва все повече да гледаме международните рейтинги, защото стремежът да се класираме високо в тях ще доведе до реформа в системата на висшето образование и да го насочим към това да е полезно за обществото. Имаме поне 10 университета, които веднага могат да подобрят мястото си в международните класации", каза проф. Герджиков.
Ректорът на Медицинския университет проф. Виктор Златков пък получи наградата от кмета на София Йорданка Фандъкова. Тя поздрави всички наградени ректори. "Всички инвеститори, които каним, поставят на първо място въпросът за подготовката на кадрите. И в София е едно добро място, защото тук са най-добрите университети и креативните млади хора", заяви Фандъкова.
Официално от днес София бе класирана на трето място като европейски град на бъдещето, съобщи новина кметицата. А преди българската столица са само Лондон и Дъблин, а класацията е направена от отдела на "Файненшъл таймс" за насърчаване на инвестициите. Тя благодари на всички, които се занимават с образование в столицата, защото те са в основата на успеха на града.
Рейтинговата система ни дава политики и бъдеще. Горд съм, че МУ-София е водещият университет за медицински науки, каза проф. Златков.
УНСС пък бе отличен за най-престижното икономическо училище в страната. Теодора Петкова главният изпълнителен директор на "Уникредит Булбанк" връчи отличието на ректора проф. Димитър Димитров.
"Уникредит" традиционно има ангажимент в образованието. 20 години това е основният фокус на нашата корпоративна социална отговорност. Благодаря на ректора на УНСС, че създават хора, които успешно се реализират и в България, и в чужбина. При нас всеки пети служител е завършил този университет. Но не забравяйте, че образованието продължава до последния ни час", заяви Петрова.
"Ако искате да управлявате добре, трябва да измервате това, което правите. И това е смисълът на рейтинговата система. Тази година УНСС навършва 100 години и за мен тази награда показва отношението на бизнеса към преподавателите и завършващите университета", каза проф. Димитров.
УАСГ пък бе отличен от шефа на Надзорния съвет на "Трейс холдинг" проф. Николай Михайлов" Отличието получи ректорът на УАСГ проф. Иван Марков.
"Имам удоволствието и щастието да съм от страната на бизнеса и от страната на преподавателите. За да постигнем добро ниво в университетите трябва да се обърнем към средното образование. Заради това моят призив е ние всички - държавата и университетите, да подпомогнем средното образование и родителите да започнат от ранна възраст да насочват децата", каза проф. Михайлов.
"Тази система ни дава истинска оценка и когато не сме добре в рейтинга, ние вземаме мерки и така подобряваме българското висше образование", каза проф. Иван Марков.
Медицинският университет-Варна пък бе награден за най-много цитирания на научни публикации в медицината. Наградата връчи управителят на "Нова бродкастинг груп" Ива Стоянова на шефа на научния център на варненския медицински университет Антон Тончев.
"Ценим високо това отличие и си пожелавам оттук нататък да получаваме все повече цитирания и от бизнеса чрез иновациите, които университетите създават", каза Тончев.
Министърката на земеделието Десислава Танева пък връчи отличията на Лесотехническия университет в София и Аграрния университет в Пловдив. Отличията взеха проф. Иван Илиев, ректор на Лесотехническия и проф. Христина Янчева от пловдивския ВУЗ.
"С помощта на университетите преодоляхме най-тежките предизвикателства в селското стопанство в последните години. Преподавателите обикаляха заедно с нас и отказаха дори предложените им възнаграждения. Поклон", каза Танева. Тя описа приноса на всеки от специализираните университети в помощ на земеделското министерство и им благодари, че са застанали срещу най-големите предизвикателства. Благодарение на тези университети се изравнихме с останалите държави в ЕС, заяви Танева.
Проф. Янчева пък специално й благодари, че се доверява на науката. "Но ме притеснява, че броят студенти в аграрните науки остава постоянен. Трябват ни хора, които да осигуряват прехраната", каза проф. Янчева.
"24 часа" усъвършенстваха системата и трябва да гледаме вече не само в нашата рейтингова система, каза пък проф. Илиев.
Милена Караилиева от "Кауфланд" пък връчи отличието на ректора на Университета по хранителни технологии проф. Пламен Моллов.
Първенец в шест направления е Техническия университет. Наградата на ректора проф. Иван Кралов връчи почетният председател на Камарата на строителите в България и президент на "Главболгарстрой" Симеон Пешов.
"Идвам от строежа на моста с тунел над Струма при Железница. И там със съвременни иновативни технологии видях млади 30-35-годишни професионално надарени и обучени хора", каза в словото си Пешов. И обеща, че бизнесът ще се грижи за израстването на младите и да им дава перспектива.
"Чест и радост е за мен. Тази инициатива дълги години наред мотивира нашите кандидат-студенти и помага за създаването на елита на нацията", каза проф. Кралов.
Доц. Добри Ярков, ректор на Тракийския университет получи наградата си от Георги Стойчев и Наташа Пунчева от Би Ти Ви медия груп.
"Ветеринарният факултет на нашия университет е подготвил посланици в над 32 държави. В нашия университет се обучават студенти от цяла България и от почти целия свят", каза доц. Ярков.
Инж. Живко Недев от Хидрострой пък награди ректорката на ХТМУ проф. Сеня Терзиева.
Благодаря ви, защото ние можем да си купим машини и технологии, но за тях са нужни кадри да ги управляват и ги получаваме безплатно от вас, каза инж. Недев.
Тази система помогна не само на учениците да се ориентират в университетите, но достига и до изследователите и всяка данна се използва за самооценка и отправна точка, каза проф. Терзиева.
Председателят на БАН Юлиан Ревалски и шефката на агенцията за акредитация Петя Кабакчиева наградиха ректора на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив проф. Милчо Василев. Това е най-младият държавен университет в България.
Вицепрезидентът на "Дънди прешъс металс" Илия Гърков отличи Медицинския университет в Пловдив. А наградата получи ректорката проф. Мариана Мурджева.
Отличието на МГУ пък бе връчено от изпълнителния директор на "Геотрейдинг" Иван Дончев на ректора проф. Ивайло Копрев.
"За нашата група е изключително важно партньорството с МГУ. Бизнесът също трябва да участва в подготовката на студентите и тази година стартирахме стипендиантска програма", каза Иван Дончев.
"Тази награда е символ на синергията наука-бизнес-образование", отбеляза проф. Копрев.
Американският университет в Благоевград бе отличен от изпълнителния директор на "Каолин" Радомир Чолаков, а отличието получи президента на вуза Дейвид Евънс.
"От името на целия университет благодаря за това признание. Ние работим много здраво, за да предоставим най-доброто качество и сме горди с нашите студенти", отбеляза Евънс.
Великотърновският университет пък получи наградата за три първи места за извънстоличен университет. Наградата на ректора проф. Христо Бонджолов връчи новият шеф на БНР Андон Балтаков.
"Ние от старата столица нямаме много неща, но имаме история, традиция, дух и характер и ще продължим с добрите новини за образованието", отбеляза проф. Бонджолов.
Директорът на Народния театър Мариус Донкин даде отличието на НАТФИЗ и нейния ректор проф. Станислав Семерджиев.
"Имам предложение към министерството на образованието всички победители да бъдат спонсорирани с поне по 1 милион лева", предложи проф. Семерджиев.
А бившият служебен премиер Огнян Герджиков награди ректора на НХА проф. Георги Янков.
"Изкуството виждам, че броят на студентите се е вдигнал от 2 на 3% и това е хубаво, защото ние освен да образоваме създаваме и култура", отбеляза проф. Янков.
Музикалната академия бе отличена от зам.-министъра на образованието Петър Николов. Отличието получи ректорът проф. Димитър Цанев.
"В девети клас ме оставиха на поправителен по музика и е изключителна чест да връча точно тази награда", каза Николов.
Зам.-вътрешният министър Стефан Балабанов връчи наградата на ректора на Академията на МВР проф. Любомир Тимчев.
А зам.-началникът на Военната академия полк. доц. Димитър Ташков бе отличен от заместник-министъра на отбраната Анатолий Величков.
"Тази награда е солидарна обща подкрепа за старт и на новото висше училище - военновъздушното в Долна Митрополия", каза Величков.
Легендата на волейбола Любомир Ганев пък даде отличието на зам.-ректора на НСА Апостол Славчев.

Пълен обзор на церемонията и подробна видеогалерия вижте на 24chasa.bg