Българските лекари и сестри с приза "Достойни българи"

Българските лекари и сестри
с приза "Достойни българи"

“24 часа” казва своето голямо “Благодаря”, всички други прояви на героизъм бледнеят

“24 часа” удостоява с приза “Достоен българин” за тази година колективно всички български лекари, медицински сестри, лаборанти, рентгенолози, шофьори на линейки и изобщо медицински работници.
Тъй като церемония по награждаването ще се състои след края на извънредното положение, сега обявяваме голямата награда.
Самият медал се връчва на генерал-майор проф. д-р Венцеслав Мутафчийски, като колективен образ на всеотдайността и експертизата на всички български лекари.

Покрай епидемията във фейсбук се организираха групи, които призоваваха хората да ръкопляскат от балконите на българските лекари заради тяхната всеотдайност и експертиза в дните на изпитания, които започнаха. Народът каза масово “Благодаря”.
“Достойните българи” е за българските медици, защото всякакъв друг героизъм бледнее край това. И защото във времена на големи изпитания достойните дела изпъкват най-силно.


“24 часа” създаде през 2003 година уникалната българска класация - за
обикновени хора, направили необикновени дела. Нарекохме я “Достойните българи” и в нея представяме делата на онези наши сънародници, които са направили нещо добро, проявили са благородство, подали са ръка на бедстващи и страдащи, спасявали са човешки живот, понякога дори с цената на своя собствен. Досега тази благородна кампания има 17-годишна история и вече е наградила на 17 тържествени церемонии своите герои. От 2003 година досега “24 часа” е дал престижното звание “Достоен българин” на близо 700 души. 

Благотворителност в кризата

Само за ден Александровската болница получи дарения за над няколкостотин хиляди лева.
Телекомът А1 дарява над 220 000 лв., веригата “Фантастико” - 200 000 лева. “Уолтопия” - 222 000 лв. за купуването на дихателни апарати за УМБАЛ “Александровска”. Сумата е достатъчна за закупуването на общо 15 апарата, които ще бъдат доставени в следващите седмици.

Уолтопия - дарение с условие

С “Уолтопия” обаче случаят е малко по-различен - собственикът на компанията Ивайло Пенчев дарява с условие негови служители да ползват апаратите с предимство.
“24 часа” потърси за коментар шефа на Александровската болница проф. Костадин Ангелов. Ето какво каза той:
“Воля, право и задължение на всеки работодател е да гарантира на служителите си грижи, особено в трудни моменти.
Но дълг на всеки лекар е да решава съдбата на пациентите съобразно техните медицински показатели – без да мисли какъв е “по пол или занятие” или служител на чия фирма е. А мога да ви уверя, че няма лекар в болницата, който да вземе решение, различно от това, което неговият лекарски дълг му налага.
Дарителят очаква неговите служители да бъдат приети, прегледани и лекувани с внимание и да получат медицински грижи с високо качество – това ние гарантираме на нашите пациенти. Но никой не може да очаква, че лекарят от интензивното отделение ще “вземе” апарата от нуждаещ се пациент и ще го даде на друг, по-малко нуждаещ се. Защото никой колега няма да го направи. Ако дарителят сметне, че по този начин се нарушава волята му – той е в правото си да прекрати договора”. (24 часа)

Още подробности четете на 24chasa.bg тук

"Достойните българи": "24 часа" разказа 700 истории за доброта, благородство и героизъм

Регистър на ДОСТОЙНИТЕ БЪЛГАРИ 2003 - 2019 г. виж тук