"24 часа" отличи за 18-и път "Достойните българи"

"24 часа" отличи за 18-и път "Достойните българи"

Колективно отличие за медиците от първа линия срещу коронавируса - това бе голямата награда в най-честната и истинска българска класация - “Достойните българи на годината”. На 15 октомври в НДК “24 часа” и БНТ отличиха 35 българи - герои на вълнуващи истории на всеотдайност. Вдъхновяващата кампания е за 18-а година. Втората голяма колективна награда бе за българските учители и за българското образование, което успя да направи трудния преход към онлайн учене в тежките месеци.

Първата награда на церемонията връчи кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя отличи второкласника от столичното 119-о училище Петър Газдов. Момчето, което вече е в трети клас, направи със съучениците си дарителска акция, за да изпратят 3000 бутилки вода на връстниците си в Перник по времето на водната криза там. 

Цигуларят Георги Калайджиев, който направи школа за деца от гетото в Сливен, получи наградата си „Достойните българи“ от ръцете на художника Греди Асса. Със школата си Калайджиев дава шанс на бедни, но талантливи деца да учат и да са на сцената. "Музиката вместо улицата" се казва школата, която е единствена по рода си в Европа. 

Предприемачът Йоско Алипиев от Бургас, който дава по 100 лв. към заплатата на всеки служител, ако детето му получи оценка "отличен" в училище, също бе отличен от Греди Асса. Също и 50 лв. за среден успех "много добър" и липса на неизвинени отсъствия. 

Западно-европейският митрополит Антоний връчи отличието на 85-годишния Митко Динев от село Саранско казват, че е даващ човек. Той дари 50 000 лв. лични спестявания за построяването на храм в селото, завеща за черквата и рентата от земята си. 

16-годишните спортни надежди Христо Ташев и Жулиян Милчев спасиха младеж при мъртво вълнение на бургаския плаж. Те проявиха смелост и хладнокръвие, реагираха светкавично, докато възрастни се суетяха наоколо. Двете момчета бяха отличени от Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации“ в А1. 

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов отличи с медал и грамота д-р Даниел Петров под бурните аплодисменти на публиката. Бързата и решителна реакция на кардиолога от "Пирогов" предотврати огромна трагедия. При пожар през нощта на 27 ноември 2019 г. в риск са били 80 души. Д-р Петров изби вратата на горящата стая, а след това помогна на 40 пациенти да не пострадат в паниката и извънредната ситуация. 

Директорът "Правни и бизнес отношения" и член на Борда на директорите на Би Ти Ви Господин Йовчев награди 9-годишния Фирас,който дари спестените от касичката си пари за ремонта на дом на бедно многодетно семейство. Няколко месеца по-късно дари отново спестените си пари за операция на болен мъж. Фирас е от семейство на сирийски бежанци с палестински произход. Живее в село Краище. 

Управителят на Нова броудкастинг груп Ива Стоянова връчи посмъртното отличие на Нако Велянов, който получи инфаркт зад волана на автобус, но с последни сили отби и така спаси пътниците - 24 футболисти. Наградата получи синът на Нако Велянов Стоян Велянов. 

Добрина Чешмеджиева от БНТ пък награди Илия Савов, който не е имал щастието да каже "мамо" и е израснал в социални домове и немотия, но на два пъти намира големи суми изгубени пари и ги връща на собствениците. Вторият път получи 100 лв. за благодарност и ги дари. 

Бизнесменът Александър Александров отдавна е известен като спомоществовател на българския спорт, ориентиран най-вече към деца и юноши, чрез създадената от него фондация "Играй с Развитие".Той бе награден от главния редактор на „24 часа“ Борислав Зюмбюлев. 

На 11 февруари 2020 г. Едмонд Назарян само на 18 години става европейски шампион по класическа борба до 55 килограма. Той е и двукратен европейски шампион за кадети, сребърен и бронзов медалист от световното първенство за кадети, трети на младежките олимпийски игри в Буенос Айрес през 2018 г. и многократен републикански шампион.Големият шампион бе отличен от Живко Недев, изпълнителен директор на „Хидрострой“. 

Теодора Петкова, главен изпълнителен директор на „Уникредит Булбанк“ пък връчи награда на водещия от Би Ти Ви Антон Хекимян.
„Поздравявам Антон Хекимян за приза му, защото за всички ни е важно да получаваме бърза и навременна информация“, каза Теодора Петкова.
„Смятам, е през цялото време съм си вършил работата, както и всички мои колеги от медиите. Преди маските и дистанцията, важна е информацията, поднесена коректно“, благодари Хекимян. 

Георги Василев, председател на Борда на директорите на Джи Пи Груп отличи Едуард Монов от Неделино, всеотдаен доброволец, това лято плати от джоба си, за да отиде на 100 км да гаси голям пожар в гора в местността Зло усое. Три дни помагал срещу бедствието, спал в пожарната. Участвал в гасенето на повече от 100 пожара в различни райони на страната. 

Десислава Любенова, изпълнителен директор на Фондация "Трейс за хората", награди адвокат Петър Николов от Варна. Той помогна за новата къща на 5-те деца, чието братче - Стефан от Кардам почина, след като погълна миша отрова. Петър Николов подкрепя безкористно самотни родители в беда. 

Доминик Хамерс, който е изпълнителен директор на ГЕОТЕХМИН, награди Надя Мирчева. 6-годишната Мария Иванова трябваше да замине за трансплантация на стволови клетки в Германия, но, за съжаление, не дочака лечението. Родителите ѝ дариха на 9-има тежко болни събраните 100 хил. евро. Получиха ги 7 деца и двама възрастни с тежки заболявания. Хамерс връчи на Надя малък формат на преписа на Чудотворната икона на Богородица Троеручица, изработен в манастира Хилендар на Света гора.
Искам да благодаря за тази награда и на родителите от сдружение на децата с Даун, които вярваха, че Мими ще успее. Благодаря на всички, които дариха пари Мими да продължи да се бори от Германия. Наградата е за всеки един човек, който ни е помогнал и подкрепил, каза Надя от сцената. 

Издателят на „24 часа“ Венелина Гочева награди 5 дами и Нова телевизия. 

През март 2020 г. Десислава Олованова, Сибина Григорова и Кръстина Стефанова събраха за 8 часа 144 802 евро за 5 аспиратора в Александровска болница с кампанията си #БългарияЗаБългария. Трите доброволки подеха и кампания - #България за лекарите, за да подкрепят 10 болници и 20 линейки с машини за UV почистване. 

74-годишната Дафина Каракушева от град Лъки дари пенсията си от 214 лева на Александровска болница в София, за да подпомогне борбата с коронавируса. 

71-годишната Венка Зарева дари две пенсии от по 250 лева на болница Св. Иван Рилски в София, за да помогне на лекарите в пандемията.
„Благодаря от все сърце. За мен тази награда е неочаквана, но се водех от добрината на лекарите, които се грижеха за мен и всички пациенти. Поклон пред тях“, каза Венка Зарева. 

По време на извънредното положение заради коронавируса служителите на "Нова Броудкастинг груп" организират доброволческата кампания "Заедно". Събират над 20 000 лева лични средства и даряват хранителни продукти от първа необходимост на над 500 семейства в цялата страна.
От името на Нова наградата взе Лора Инджова. 

„През тези 18 години се учехме от хората, от достойните българи, за този взрив и тази свръх емоция, настъпила с КОВИД-19. 30 години в „24 часа“ моите колеги надграждат три посоки – образование, здравеопазване и истории на добри хора“, каза след връчването на наградите Венелина Гочева. 

Ректорът на на СУ проф. Анастас Герджиков връчи отличие на образователния министър Красимир Вълчев за колективните усилия на българските учители по време на пандемията.Те толкова добре се справиха с онлайн обучението, че българската система се дава за пример в чужбина. „Трудно е да получа тази награда, не само защото не съм един от учителите. Не мога като тях да изживея емоцията, само те знаят какво постигнаха и какви усилия вложиха. За три дни през март те опровергаха скептиците, заслужават наградата и заради следващите три месеца, но най-вече заради годините труд. Работата на учителя е дълга и неосезаема, често, пораснали, не си спомняме, че сме станали това, което сме, благодарение на учителите. Заради това те заслужават тази награда. А ние можем да разчитаме на тях“, благодари на преподавателите министърът на образованието Красимир Вълчев.

След като получи наградата си, Вълчев остана на сцената, за да отличи от своя страна Николай Табаков и Милен Иванов от БНТ. Двамата имат личен принос за първи път в национален ефир да се излъчват ТВ уроци - „С БНТ на училище“. След въвеждането на извънредното положение буквално за дни стартира съвместна кампания с Министерство на образованието. Екип от редактори, оператори, режисьори и монтажисти работят про боно десетки допълнителни часове, в които организират специалното съдържание. Безплатните уроци в ефира на БНТ2 достигнаха до над 1 милион души и улесниха децата на 320 000 семейства да завършат учебната година от къщи. Тази програма нямаше да я има без учителите, които подготвиха уроците, благодариха от екипа на БНТ. 

Министърът награди и Иван Давидов, който е председател на Обществения съвет на 20-о училище в София. Две големи проучвания сред родители, с които бе ангажиран през периода на дистанционното обучение, допринесоха за толкова необходимия диалог между родители и учители, ключов важен за учениците. Този разговор е кауза, без която реформата на българското образование не може. 

Голямото отличие пък връчи актьорът Владо Пенев.То е за българските лекари, медицински сестри, санитари, фелдшери, лаборанти, шофьори на линейки. А символично я получиха Десислава Вакльова, Явор Иванов, проф. д-р Асен Балтов, проф. д-р Борис Богов, Ая Таха и Сезен Хабилов. 

Цяло семейство прекрасни медици, излекували стотици, си отидоха в битката с Covid. За дни вирусът уби дългогодишния общопрактикуващ лекар д-р Муса Вакльов от село Краище. 5 дни след него си отиде и синът му - кардиологът д-р Емил Вакльов, а малко след това и майката - медицинската сестра Ава Вакльова. 

„Нека пазим всички лекари“, призова дъщерята Десислава Вакльова.
Лекарят работи, докато може, докато диша. Затова е лекар." С тези думи в началото на годината 77-годишният д-р Борислав Иванов от Видин, който почина на 2 юни от COVID-19, обясни защо се е върнал в МБАЛ - Видин, въпреки че е в пенсионна възраст. Взема това решение, за да спаси болницата, като жертва себе си. 

Проф. д-р Асен Балтов е изпълнителен директор на болницата, която седми месец е на първа линия в битката с коронавируса - "Пирогов", и където десетки медицински лица, без да жалят сили, се борят със заразата и спасяват човешки животи. 

„Благодаря на всички колеги. Тази награда е за „Пирогов“. Благодаря и на всички дарители на „Пирогов“, които направиха всичко ние да можем да реагираме бързо и адекватно“, каза проф. Балтов. 

Проф. д-р Борис Богов пое ръководството на "Александровска" болница - в разгара на пандемията болницата приемаше най-тежките случаи заедно с "Пирогов" и ВМА. „Приемам тази награда за всички колеги от Александровска болница. Надявам се да продължа да защитавам със същия устрем всичко, което е болницата“, каза проф. Богов.
Ая Таха и Сезен Хабилов бяха първите реаниматори доброволци, влезли при заразените с COVID-19 в "Пирогов". Седмици преди това д-р Таха и д-р Хабилов минават под венчило. Но идва коронавирусът. 20 дни след сватбата започват да лекуват първите с COVID-19, без да излизат от болницата. „Благодарим за това признание. Не считаме, че сме направили нещо свръхестествено и героично. Това би го направил всеки един от нашите колеги. Това е духът на българския медик и всички те го доказаха и продължават да го доказват. Благодаря на нашите родители и учители, че ни научиха, че човещината и добрината са по-заразни от коронавируса“, каза д-р Хабилов.

Подробен репортаж за церемонията четете на 24chasa.bg тук

Вижте "Достойните българи - 2020 година: лицата на доброто

Вижте в 5 минути интересни моменти от церемонията, на която истории на достойни българи разплакаха всички.