9 социални министри дебатираха в “Клуб “24 часа” Визионери”

9 социални министри дебатираха в “Клуб “24 часа” Визионери”

Своеобразен “втори таван” на пенсиите ще бъде въведен през следващата година. Той обаче ще ограничава не максималния им размер, а допустимото нарастване на ниските пенсии.
Новината обяви социалната министърка Деница Сачева пред 8 бивши министри на труда и социалната политика. Това стана на първия дебат от “Клуб “24 часа” Визионери”, който на 14 октомври събра на една маса девет министри от 1990 г. до момента. Темата на разговора бе защо в момента пенсиите не са в достоен размер и има ли начин това да се промени. Включиха се Емилия Масларова, Минчо Коралски, Иван Нейков, Лидия Шулева, Хасан Адемов, Ивайло Калфин, Бисер Петков, Зорница Русинова и настоящата Деница Сачева.
От началото на 2021 г. минималната пенсия да стане 300 лв., а максималната да е 1440 лв., предлага правителството, обясни пред колегите си Деница Сачева. Максималният осигурителен доход, от който досега се определяше таванът, обаче няма да се вдига. Ако изчисляваме пенсия при осигуряване на максималния доход, се получава 1440 лв., заради това и е определена тази граница, мотивира се Сачева.
Увеличението на минималната пенсия на 300 лв. ще засегне 1,012 млн. пенсионери, вдигането на тавана от 1200 на 1440 лв. пък ще направи пенсиите в реален размер на 25 500 от ограничените в момента над 45 000 пенсионери.
При по-висок таван парите на възрастните, които сега са 1200 лв., ще се увеличат средно с 10,5-11%, но има такива, които ще нараснат и с 20 на сто, обясни Сачева.
От 1 юли пък ще има увеличение на останалите пенсии по швейцарското правило. 10% ще е увеличението при тези между 300 и 369 лв., колкото е определената от правителството за догодина линия на бедност, или удвоено швейцарско правило, обясни още Сачева. За останалите с размер между 369 и 1200 лв. вдигането ще е с 5% от 1 юли.
Именно тук се въвежда своеобразният “втори таван”, който трябва да ограничи нарастването на част от пенсиите, които са под 369 лв., но близко до границата. Пенсиите, които се вдигат с 10%, не може да станат по-големи от 388,50 лв., добави Сачева.
Така ще се гарантира, че пенсии, увеличени с 10 на сто, няма да могат да минат такива, на които се полага само 5% увеличение, и няма да се размести досегашната пирамида на пенсиите, разясни министърката. До този момент, без да има този “втори таван”, пенсия от 368 лв. щеше да стане над 404 лв., докато такава от 370 лв., щеше да се увеличи до 388 лв.
Този модел на увеличение на пенсиите обаче не се хареса на останалите бивши социални министри. Доста по-справедливо и ефективно според тях би било да се направи преизчисление на всички пенсии, като отново то се определи на сумата от 1,8 млрд. лв. - толкова предвижда да даде правителството за ръста на доходите на възрастните през 2021 г.
“Притеснително е това, което предлагате - пенсиите да се увеличат с различен процент, таванът да се вдигне, но да не е обвързан с максималния осигурителен доход. Всичко това е в посока да
ликвидира логиката на пенсионната система.
Разбирам, че има кризисна ситуация, но не е нормално с дългосрочна система да се компенсира временна кризисна ситуация - затова има социално подпомагане”, каза Ивайло Калфин, който оглавяваше социалното министерство във втория мандат на Бойко Борисов.
Трябва да се върнем към увеличение на пенсиите през вдигане на тежестта на година стаж във формулата, докато стигне 1,5. Така ще гарантираме, че пенсията ще замества 60% от дохода от последна заплата, препоръча още Калфин.

Целта на правителството със сложната схема коя пенсия с колко да се вдигне е да обхване възможно най-много хора. В момента ще е трудно да се помогне за хората с ниски пенсии през системата на социални помощи, защото процесът е труден за администриране.
Може да се определи граница от правителството колко то би желало най-малко да получават като пари възрастните хора. И недостигащите им през пенсията да се додават от социални помощи, това не е трудно и е по-справедливо, заяви обаче Лидия Шулева, социален министър в правителството на Симеон Сакскобургготски. Тя също се обяви против предлаганата от кабинета схема. И даде за пример, че през 2010 г. минималната работна заплата е била 240 лв., а минималната пенсия -136 лв., като разликата е била 56%. Средната заплата тогава в страната е била 540 лв., а средната пенсия 263 лв., или съотношението е било 46%. През 2020 г. минималната заплата вече е 610 лв., а минималната пенсия - 250 лв., като съотношението вече е 40%. Още по-притеснително била разликата в средните нива. При средна заплата от 1350 лв. средната пенсия е 400 лв., или съотношението вече е около 30%.
“Каква сигурност
даваме на
хората?
Напротив, ние
им казваме:
осигурявайте се
на минимална
заплата,
защото ние така или иначе ще ви дадем минимална пенсия”, категорична бе Шулева.
За преизчисляване на пенсиите се обяви и Емилия Масларова. Тя е била социален министър в правителството на Димитър Попов, а след това и в това на Сергей Станишев. “През 2008 г. за първи път направихме преизчисление на пенсиите с нов осигурителен доход, което увеличи пенсиите в пъти, обясни Масларова. От това преизчисление на пенсиите следващо не е имало”. В последните месеци се обсъждаше дали да не бъде направено преизчисление с осигурителния доход от 2015 г., но то би увеличило пенсиите само на около 1,5 млн. пенсионери. Увеличение с дохода от 2019 г., което реално да обхване всички възрастни, ще струва 3,8 млрд. лв., обясни на дискусията Деница Сачева.
Преизчисляването на пенсиите е много сериозен инструмент, но
прекалено скъп и
с много ниска
ефективност,
застана на нейна страна Хасан Адемов, който в момента е председател на социалната комисия на Народното събрание. Адемов бе начело на министерството при правителството на Пламен Орешарски.
Справедливост 100% трудно би се намерила, но е важно да има много по-малко несправедливост и да не се нарушава структурата на пенсионната реформа, обясни още Хасан Адемов.
Не може пенсионната система да се превръща в социална, категорична бе и Емилия Масларова. Тя обясни, че при социалните помощи има критерии, докато сега 50 лв. бонуси получават всички.
“Когато започнах работа като инженер, получавах 100 лв. заплата и 10 лв. от Тодор Живков, сега получавам пенсия и 50 лв. от Бойко Борисов”, критикува практиката на бонусите за всички пенсионери и Лидия Шулева. Реално парите, давани за тези бонуси, могат да се ползват за увеличение на пенсиите, каза още тя.

Обсъждат 3 варианта за втора пенсия и по-малко намаление на първата
Първите 200 хил. жени, на които трябва да плащат фондовете, ще получат 6 месеца да се прехвърлят към НОИ
Три варианта за изплащане на вторите пенсии и ново по-малко намаление на първата, така че в крайна сметка две пенсии да не се окажат по-малко от една. Това предложение за промени в Кодекса за социално осигуряване ще публикува следващия месец социалното министерство.
Стъпваме на предложенията, изготвени от Бисер Петков през 2019 г., разясни министърката Деница Сачева. Предложенията на Петков предвиждат хората, които имат натрупани в личните си партиди суми, които биха им гарантирали поне 15% от размера на минималната пенсия, да получават пожизнено плащане. Ако парите в партидата не стигат, но са повече от 3 минимални пенсии, щеше да се дава разсрочена пенсия за фиксиран период. А хората с най-малки спестявания могат да изтеглят парите си наведнъж.
За втора пенсия внасят пари в частните пенсионни фондове всички, родени след 1 януари 1960 г.
В новото предложение обаче намалението на пенсията от НОИ ще е по-малко от 20%, колкото се предвиждаше досега. Така реално за много повече хора две пенсии биха били повече, отколкото само държавната.
Намалението на пенсията от НОИ трябва да бъде индивидуално, да отчита кога работодателят е плащал вноски и кога не, да включва и държавната субсидия, давана на НОИ, и само тогава може да е справедливо, препоръча Лидия Шулева, социален министър в кабинета на Симеон Сакскобургготски.
При коректно пресмятане на намалението на пенсията от НОИ то не трябва да е по-голямо от 7-8%, каза и Иван Нейков.
Първите 200 хил. жени, които трябва да започнат да получават пенсии от частните фондове в следващите 4 години, ще получат втори шанс да се прехвърлят към НОИ, гарантира Сачева. Според останалите министри обаче това право на избор трябва да е до последния ден преди пенсиониране.

Вижте най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица, събрали близо 130 000 прочитания.